Hello Ősz lakásétterem - receptek

Ismét lakáséttermet szerveztünk ezúttal annak jegyében, hogy itt az ősz és együtt örülhetünk a narancssárga sütőtököknek, a vörös cékláknak és a színes leveleknek. A menü közel-keleti inspirációjú volt, mindenféle krémekkel, salátákkal, húsokkal és forró levessel. A receptek egyrészt a pár évvel ezelőtti grúz utazás élményeiből születtek, másrészt Yotam Ottolenghi és Sami Tamimi "Jerusalem: A Cookbook"  szakácskönyve alapján születtek. A zsidó és palesztin szakácsok által közösen írt szakácskönyv 2013-ban az év gasztro bestsellere volt, a New York Times konkrétan szerelmes cikket írt róla. A könyv azóta megjelent magyarul is, mint ahogy Ottolenghi más elképesztően csodálatos szakácskönyvei is (a "Plenty" magyarul Vegetariánus finomságok címmel). Ő az egyik szakács, akinek a legnagyobb hatása volt arra, hogy mit és hogyan főzök, egyszerűen egy zseni. 

Az alapanyagok legjobb beszerzési helye a Népszínház utcai Troya török élelmiszerbolt, nagy mennyiségben árulnak kimérve fűszereket és friss zöldfűszereket is. 

A végleges menü:

 

  • narancsos forró paradicsomleves - recept
  • fűszeres, gránátalmás húsgombócok - recept
  • csípős sárgarépa krém - recept annyi módosítással, hogy a csicseriborsó helyett főtt vöröslencse és fél ek curry került még bele
  • diós, rozmaringos céklakrém - recept
  • sült sütőtök szeletek tahini szósszalrecept
  • fahájas sült karfiol saláta mogyoróval - recept 
  • mentás karalábé saláta szumákkal - recept hamarosan
  • pita za'tarral - az előre vásárolt pitákat vizes sütőpapírba csomagolva 3 percre a forró sütőbe tettük, hogy magukhoz térjenek, majd olajjal, fokhagymával és za'tarral szórtuk meg
  • sáfrányos rizs
  • rózsavizes desszert - recept hamarosan