Ismét lakáséttermet szerveztünk ezúttal annak jegyében, hogy itt az ősz és együtt örülhetünk a narancssárga sütőtököknek, a vörös cékláknak és a színes leveleknek. A menü közel-keleti inspirációjú volt, mindenféle krémekkel, salátákkal, húsokkal és forró levessel. A receptek egyrészt a pár évvel ezelőtti grúz utazás élményeiből születtek, másrészt Yotam Ottolenghi és Sami Tamimi "Jerusalem: A Cookbook" szakácskönyve alapján születtek. A zsidó és palesztin szakácsok által közösen írt szakácskönyv 2013-ban az év gasztro bestsellere volt, a New York Times konkrétan szerelmes cikket írt róla. A könyv azóta megjelent magyarul is, mint ahogy Ottolenghi más elképesztően csodálatos szakácskönyvei is (a "Plenty" magyarul Vegetariánus finomságok címmel). Ő az egyik szakács, akinek a legnagyobb hatása volt arra, hogy mit és hogyan főzök, egyszerűen egy zseni.
Az alapanyagok legjobb beszerzési helye a Népszínház utcai Troya török élelmiszerbolt, nagy mennyiségben árulnak kimérve fűszereket és friss zöldfűszereket is.
A végleges menü:
- narancsos forró paradicsomleves - recept
- fűszeres, gránátalmás húsgombócok - recept
- csípős sárgarépa krém - recept annyi módosítással, hogy a csicseriborsó helyett főtt vöröslencse és fél ek curry került még bele
- diós, rozmaringos céklakrém - recept
- sült sütőtök szeletek tahini szósszal - recept
- fahájas sült karfiol saláta mogyoróval - recept
- mentás karalábé saláta szumákkal - recept hamarosan
- pita za'tarral - az előre vásárolt pitákat vizes sütőpapírba csomagolva 3 percre a forró sütőbe tettük, hogy magukhoz térjenek, majd olajjal, fokhagymával és za'tarral szórtuk meg
- sáfrányos rizs
- rózsavizes desszert - recept hamarosan