A Hello Ősz és a Marokkói lakásétteremnek is sztár fogása volt a sült sütőtök szeletek (eredetileg Ottholenghi recept!). A za'atar egy jellegzetes arab fűszerkeverék zöld fűszerekből, szezámmagból, szumákból és sóból áll - Jeruzsálemben a helyiek úgy mutatták nekem, hogy magában, egyszerűen a kenyérre szórva is eszik. Megéri venni az Ázsia boltban és azzal készíteni, a za'atar földes illata a tahini kedvenc párja. A tahini (szezám paszta) pedig egészen sok helyen kapható, például bio boltokban is.
Hozzávalók:
- 1 sütőtök feldarabolva
- 2 lilahagyma vékony szeletekre vágva
- 3 és fél evőkanál tahini (szezámpaszta)
- 1 citrom leve
- 3 evőkanál hideg víz
- 2 ek pörkölt szezámmag (az eredeti recept fenyőmagot ír, amelyet megpörköl előtte, de a szezámmag is tökéletes hozzá)
- 2 fokhagymagerezd felaprítva
- 1 csomag petrezselyem felaprítva
- só, bors
- 1 evőkanál za'atar fűszerkeverék
A sütőtököt feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk és mehet a sütőbe 250 fokon addig, amíg puhára nem sül. Eközben a lilahagymát olajon megpirítjuk. Majd a szószhoz összekeverjük a tahinit, citromlevet, vizet és felaprított fokhagymát. Ha megsült a tök, kivesszük a sütőből, ráöntjük a szószt, és megszórjuk a hagymaszeletekkel, a petrezselyemmel, a szezámmaggal és a za'atarral.
Fotó: Heim Alexandra (Heima)