A sokféle szuper őszi zöldség között néha elveszik a karfiol, pedig egy csodálatos dolog! Pláne mióta az utóbbi időkben nem csak szottyosra főzik a receptekben, hanem ropogósra sütik, vagy krémesre pürésítik. A karfiol "steak" az utóbbi egy-két évben vált igazi sztár receptté, nagyon könnyű ekészíteni és tökéletes húsmentes főétel. Az alábbi recept Ottolenghi inspiráció (micsoda meglepetés ^^), ahol a karfiolból úgy lesz "steak", hogy a karfiolfejet, ahelyett, hogy rózsákra bontanánk, függőlegesen keresztbe vágjuk és szeleteteket vágunk belőle.
A za'atar egy jellegzetes arab fűszerkeverék zöld fűszerekből, szezámmagból, szumákból és sóból áll - Jeruzsálemben a helyiek úgy mutatták nekem, hogy magában, egyszerűen a kenyérre szórva is eszik. Megéri venni az Ázsia boltban és azzal készíteni, a za'atar földes illata a tahini kedvenc párja. A tahini (szezám paszta) pedig egészen sok helyen kapható, például bio boltokban is, érdemes belőle betárazni otthon, sütőtökhöz is nagyon jó.
Őszi zöldség kavalkád
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 3 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja és 1 ek citrom leve
- 1 ek tahini paszta
- 1 ek gránátalmaszirup
- fél ek za'atar fűszerkeverék
- 1 gerezd fokhagyma
- egy marék kapribogyó
- fél csomag koriander
- egy marék gránátalmamag
- só, bors
A karfiol függőlegesen félbe vágjuk és mind a két feléből két-két 4-cm-es szeletet vágunk. A maradék karfiolt apróra vágjuk és forrásban lévő sós vízbe felrakjuk főzni, amíg puhára nem fő. Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, belereszelünk egy citrom héjját és, amint a vaj habozni kezd, belehelyezzük a karfiol szeleteket. 7-7 percig sütjük őket mindkét oldalukon, majd az előmelegített sütőben további 8-10 percig puhára sütjük. A vízben főtt karfiol leszűrjük, majd a tahini pasztával, fokhagymával, citromlével és 3 evökanál vízzel összeturmixoljuk. A kapribogyót letörölgetjük egy konyhai törlőkendővel és forró olajban 10 másodperc alatt ropogósra pirítjuk.
Tálaláskor a tányéron szétterítjük a karfiol pürét, ráhelyezzük a karfiol steaket, meglocsoljük a gránátalmasziruppal, megszórjukk a za'atar fűszerkeverékkel, gránátalmamaggal, ropogós kapribogyóval és korianderrel.
Karfiol steak (tányér: Kezemura)