A télben a forró teán és a zoknikon kívül a mandarin a legszuperebb dolog, önmagában enni épp annyira jó, mint édes-csípős salsát készíteni belőle. A "salsa" kifejezés a többnyire paradicsomból, chilipaprikából és más különböző alapanyagokból készülő szószra utal. Rengetegféle változata ismert, lehet főzött vagy nyers, darabos vagy teljesen folyékony, piros vagy zöld. Ebben a receptben a mandarin pótolja azt az édességet, ami a téli paradicsomok alacsonyabb cukortartalma miatt a salsából hiányozna, a kacsához pedig bármilyen citrusféle mindig remek párosítás.
Az elkészítési idő nagyon rövid, a hús hosszabb sütési ideje alatt vígan lehet mást csinálni. Nem fogjuk a teljes kacsahúst ehhez a recepthez felhasználni, de ha már az ember egyszer nekiáll, megéri egészben lesütni, és aztán a maradék húst másnapra félretenni.
Hozzávalók:
- 1 kacsa egészben
- fél evőkanál kínai ötfűszer
- só, bors
- tortilla lapok (fejenként kb. 2)
- koriander levelek
- salsa:
- 6 mandarin
- 4 paradicsom
- 1 lilahagyma
- egy nagy gerezd fokhagyma
- egy kisebb chilipaprika, kimagozva
- 1 zöldcitrom (lime) leve és lereszelt héja
- egy csomag friss koriander felaprítva
- só, bors
A kacsát egy konyhai törlőkendővel szárazra törölgetjük, a kínai ötfűszerrel, sóval, borssal alaposan megfűazerezzük és 180 fokon 2 óra alatt a sütőben puhára sütjük.
Eközben a paradicsomot egy percre forrásban lévő vízbe dobjuk, kivesszük, héját lehúzzuk, leves, magos részét eltávolítjuk. A mandarint gerezdekre bontjuk és a paradicsommal együtt minél apróbbra kockázzuk. A hagymát, fokhagymát és a kimagozott chilipaprikát is felaprítjuk majd a paradicsomos mandarinhoz keverjük. Hozzáadjuk a friss zöldfűszert, a citromlevet és -héjat. Sózzuk, borsozzuk.
Ha megsült a hús, 15 percig pihenni hagyjuk majd két villával finoman lebontjuk a húst a csontokról, a salsával és a korianderrel a tortilla lapokra halmozzuk.