Tavasszal itt a retek! Ennek a zöldésgnek a magyar konyha elsősorban a gumóját hasznosítja és nyersen vagy salátákban fogyasztja - pedig a rózsaszín gumója mellett a levele is fogyasztható és nemcsak nyersen, hanem sütve vagy párolva is csodás dolog! Csípős íze és illata a hagymáéval rokon illóolajtól származik (ezért is jó párosítani vele!), régebben gyógyszerként is használták. A lenti recept gyorsan elkészül és remek köret sült húsok mellé.
Hello tavasz! (Kép: Babramegy (c) )
Hozzávalók:
- 2 csomag vajretek levelével együtt
- 3+5 dkg vaj
- 1 fej lilahagyma
- 1 tk cukor
- 1 nagy narancs kifacsart leve
- fél tk chili
- fél tk só
A retket levelével együtt alaposan megmossuk, a gumóról levágjuk a zöldjét és egy serpenyőben 3dkg vajon 3 perc alatt megfonnyasztjuk. Ez alatt a gumókat félbe vágjuk és a lilahagymát felszeleteljük. A megfonnyadt zöldet kivesszük a serpenyőből, beletesszük a maradék, 5dkg vajot és rádobjuk a retket és a hagymát és 8 percig pároljuk. Megszórjuk 1 teáskanál cukorral, ráfacsarjuk a narancs levét és további 8 percig pároljuk. Végül hozzáadjuk a zöldjét és megszórjuk sóval és a chilivel.
(Kép: Babramegy (c) )