A gyalult tök a piaci savanyúságos egyik legnagyobb kincse: megpucolva, felszeletelve, konyhakészen állapotban veheted meg a tököt és azonnal kezdhetsz is főzni vele. Én nem vagyok a hagyományos tökfőzelék nagy rajongója, ezért már izgatott az ideje, hogy mi mást lehetne még kezdeni ezzel az olcsó és praktikus alapanyaggal. Ez a recept gyors, egyszerű, ráadásul szénhidrát- és gluténmentes! A gyalult tök ráadásul jól viseli a mélyhűtést, könnyen be lehet tárazni belőle télire is.
Hozzávalók:
- 500gr gyalult tök
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1 evőkanál friss kakukkfű
- 400gr érett, lédús paradicsom felkockázva (vagy 1 konzerv feldarabolt paradicsom)
- 1 tojás felverve
- só, bors
- 5 dkg jóminőségű reszelt parmezán
A tököt alaposan besózzuk és fél órát állni hagyjuk. Ezután alaposan átmossuk, sütőtálba tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát és a kakukkfüvet, majd ráöntjük a felkockázott paradicsomot (vagy a paradicsomkonzervet) és a felvert tojást. Sózzuk, borsozzuk és kézzel alaposan összekeverjük. 15 percig sütjük 200 fokon, majd megszórjuk a parmezánnal és további 10 percig sütjük.