Paradicsomos sült tök

A gyalult tök a piaci savanyúságos egyik legnagyobb kincse: megpucolva, felszeletelve, konyhakészen állapotban veheted meg a tököt és azonnal kezdhetsz is főzni vele. Én nem vagyok a hagyományos tökfőzelék nagy rajongója, ezért már izgatott az ideje, hogy mi mást lehetne még kezdeni ezzel az olcsó és praktikus alapanyaggal. Ez a recept gyors, egyszerű, ráadásul szénhidrát- és gluténmentes! A gyalult tök ráadásul jól viseli a mélyhűtést, könnyen be lehet tárazni belőle télire is. 

Hozzávalók:

  • 500gr gyalult tök
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 evőkanál friss kakukkfű
  • 400gr érett, lédús paradicsom felkockázva (vagy 1 konzerv feldarabolt paradicsom)
  • 1 tojás felverve
  • só, bors
  • 5 dkg jóminőségű reszelt parmezán

A tököt alaposan besózzuk és fél órát állni hagyjuk. Ezután alaposan átmossuk, sütőtálba tesszük, hozzáadjuk a  fokhagymát és a kakukkfüvet, majd ráöntjük a felkockázott paradicsomot (vagy a paradicsomkonzervet) és a felvert tojást. Sózzuk, borsozzuk és kézzel alaposan összekeverjük. 15 percig sütjük 200 fokon, majd megszórjuk a parmezánnal és további 10 percig sütjük. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.