Télen is szeretem ezt a receptet készíteni, de amikor tavasszal, nyáron itt az új répa, akkor érdemes csak igazán készíteni!
A wikipedia szerint Pliniustól tudjuk, hogy ez a négyezer éves kultúrnövény eredetileg vékony, kemény gyökér volt, és a késő római időkben kezdték nemesíteni. A vadrépa ma is megtalálható a magyar réteken, a hétvégén például a Pilisben is láttunk!
Magyar elnevezése a narancssárga színnel azonosítja, bár lila, piros, fehér, sárga színű változatai is elterjedtek, főként Ázsiában. A XVII. században jelent meg a narancssárga nemesített fajta. (Ha látványos köretet tennétek az asztalra, érdemes az újra termesztett színes fajtájából készíteni, a Hunyady téri kistermelői piacon vagy a Lehel téri piacon a Színek kertje termelőnél lehet nem csak narancssárga, hanem sárga és lila répát is szerezni.)
Sült répa tahini szósszal (fotó: Vujosevic Eszter)
Hozzávalók a sült répához
- 1 kg répa
- 2 evőkanál olaj
- 3 evőkanál méz
- 1 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál rozmaring keverékkel.
Hozzávalók a tahini szósszal:
- 150g tahini paszta (szezámmag paszta, Ázsia Bt-ben, török boltban kapható)
- 1 dl víz
- 2 evőkanál joghurt
- 2 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma aprítva
- 1/2 teáskanál só
A répát megpucoljuk és hosszúkás hasábokra váltjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az olajat, a mézzel és a fűszerekkel összekeverjük, majd a répákat egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és megöntözzük a fűszeres, mézes olajjal. Kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezalatt a tahini szószhoz a hozzávalókat összekeverjük, majd a szószt a sült répával tálaljuk.