Sült répa tahini szósszal

Télen is szeretem ezt a receptet készíteni, de amikor tavasszal, nyáron itt az új répa, akkor érdemes csak igazán készíteni!

A wikipedia szerint Pliniustól tudjuk, hogy ez a négyezer éves kultúrnövény eredetileg vékony, kemény gyökér volt, és a késő római időkben kezdték nemesíteni. A vadrépa ma is megtalálható a magyar réteken, a hétvégén például a Pilisben is láttunk!

Magyar elnevezése a narancssárga színnel azonosítja, bár lila, piros, fehér, sárga színű változatai is elterjedtek, főként Ázsiában. A XVII. században jelent meg a narancssárga nemesített fajta. (Ha látványos köretet tennétek az asztalra, érdemes az újra termesztett színes fajtájából készíteni, a Hunyady téri kistermelői piacon vagy a Lehel téri piacon a Színek kertje termelőnél lehet nem csak narancssárga, hanem sárga és lila répát is szerezni.)

Sült répa tahini szósszal (fotó: Vujosevic Eszter)

Hozzávalók a sült répához

  • 1 kg répa 
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál rozmaring keverékkel.

Hozzávalók a tahini szósszal:

  • 150g tahini paszta (szezámmag paszta, Ázsia Bt-ben, török boltban kapható)
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál joghurt
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma aprítva
  • 1/2 teáskanál só

A répát megpucoljuk és hosszúkás hasábokra váltjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az olajat, a mézzel és a fűszerekkel összekeverjük, majd a répákat egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és megöntözzük a fűszeres, mézes olajjal. Kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezalatt a tahini szószhoz a hozzávalókat összekeverjük, majd a szószt a sült répával tálaljuk. 

 

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.