A cukkini főszezonja májustól októberig tart, és habár az üvegházi termesztésnek és a kiterjedt importnak köszönhetően ma már egész évben frissen kapható, anyagi, tárpanyagtartalmi és környezetvédelmi szempontból is érdemes csak a szezonjában venni. A különböző tökfajták eredetileg Amerikából származnak, de magát a cukkinit Olaszországban nemesítették a 19. században. Botanikai értelemben - a paradicsomhoz hasonlóan - nem zöldségnek, hanem gyümölcsnek számít, mivel a cukkini se nem a növény levele, se nem a gyökere, hanem a virágjából kifejlődő termése.
Szeretek cukkinivel főzni, semleges íze miatt sok mindennel jól párosítható, nyáron pedig olcsón hozzá lehet jutni. Az alábbi recept egy szuper nyári zöldségkrém, kenyérre kenve vagy köretnek is jól működik.
Hozzávalók
- 2 közepes méretű cukkini (kb. 500-600gr)
- 2ek napraforgó olaj
- 1/2 tk só
- 100ml joghurt
- 1 tojás sárgája
- 50gr kéksajt
- 1 gerezd fokhagyma felaprítva
- tálaláshoz: 100gr dió
[1] A cukkiniket megmossuk és a késünket átlósan tartva ovális alakú szeleteket vágunk belőle. A szeleteket megkenjük a napraforgó olajjal és megsózzuk őket. Felforrósítunk egy grill seprenyőt és mindkét oldalukon meggrillezzük a szeleteket (kb. 30 percet vesz igénybe). [2] Eközben egy lábosban pár perc alatt összemelegítjük a joghurtot, a tojás sárgáját, a kéksajtot és a fokhagymát - figyeljünk rá, hogy nem forraljuk, csupán beleolvasztjuk a sajtot. [3] Az elkészült cukkini szeleteket egy tálba helyezzük, ráöntjük a mártást és tálaláskor dióval szórjuk meg.
Grillezett cukkini kéksajtos joghurtszósszal (a házitojástól ilyen sárga a mártás színe)