Az egészséges ember Nutellája mondta a családom, mikor megkóstolták a tökkrémet. Édes, krémes, szezonális, könnyen beszerezhető helyi alapanyagokból gyorsan megvan. Mi kellene még egy őszi reggelire?
(Fotó: Babramegy (c) )
Hozzávalók:
- fél sütőtök
- 4 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
- 3 evőkanál méz
- fél tk só
- fél tk őrölt fahéj
- fél tk őrölt szegfűszeg
[1] A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk és 220 fokon megsütjük a sütőben, egészen addig amíg megkaramellizálódnak a szeletek. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni, majd megpucoljuk őket. [2] A vajat, a mézet és a fűszereket a megpucolt tökkel együtt egy tálba tesszük és villával összetörjük (ha egész krémes állagúra vágyunk, akkor turmixgépben pürésítjük). Mint minden édességben itt is fontos a sót nem elfelejteni! [3] Megkóstoljuk, ha nem elég édes (méz fajtájától függ), akkor utóízesítjük.