Hol találsz szabadtartású húst az étlapon?

 

Tavaly meghallgattam Ezra Klein egyik podcastját, amiben Dr. Melanie Joy volt a vendég és "Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows: An Introduction to Carnism" című könyvéről beszélgettek. A pszichológus kutató arról beszélt, hogy milyen kognitív mechanizmusokkal győzzük meg magunkat arról, hogy habár tudjuk, hogy a modern ipari állattartás kegyetlen, jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz és a legtöbb esetben rosszabb minőségű és egészségtelenebb húst jelent  mégis előszeretettel fogyasztunk húst (az elmélet lényegi összefoglalója itt). Ez elgondolkodtatott: tulajdonképpen én is minden alkalommal megbeszélem magammal, hogy ez miért van rendben csupán azért, mert szeretek és mert kényelmes húst enni (erre mondaná a pszichológia, hogy redukálom a kognitív disszonanciám). Ha azt gondolom, hogy a viselkedésem nincsen rendben, de mégis csinálom, akkor érdemes elgondolkodnom azon, hogy ez miért van így és akarom-e, hogy továbbra is így legyen.

Egyelőre nem lettem vegetariánus, flexitariánusnak mondanám magam. Tavaly eldöntöttem, hogy igyekszem kevesebb húst enni, és ha mégis megteszem, akkor viszont figyelek rá, hogy ne fogyasszak ipari állattartásból húst. Hiszek benne, hogy nem csak fekete-fehéren lehet látni a világot, és ha már elmozdulunk a kívánatosnak tett irányba, azzal már előrébb vagyunk.

Az ipari állattartás előnye, hogy olcsó és a termékei könnyen hozzáférhetőek. Gyakori érv, hogy ha szeretnénk figyelni rá, hogy milyen húst vásárlunk, az időben és pénzben is többe fog kerülni. Ugyanakkor, ha kevesebbszer, de jó minőségű húst eszünk, akkor anyagilag ugyanott fogunk tartani, mintha mindennap olcsó húst ennénk. Ezzel szemben mind a saját egészségünknek, mind a környezetünknek jobbat fogunk tenni ezzel.

Ezzel együtt egyértelmű, hogy a tudatos húsfogyasztás döntését a középosztály fogja tudni megengedni magának. Nekünk viszont érdemes, mert azzal, hogy mi hol fogyasztunk, meghatározzuk a jövőbeli kínálatot is.

Ezért Máté barátommal úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk feltérképezni azokat a helyeket, ahol szabadtartású húst lehet vásárolni (következő poszt!) és azokat az éttermeket, ahol ilyen húsokkal dolgoznak és közzé tesszük ezt a tudást. Ha fontos neked, hogy mit eszel és ez hogyan hat a környezetre, akkor ezeket az éttermeket bátran válaszd!

HIlda étterem (Kép innen)

Néhány megjegyzés:

A listát potenciális éttermek és hústenyésztők megkeresésével állítottuk össze, és azok kerültek fel rá, akik telefonon vagy emailben válaszoltak. A szabadtartásra nem létezik jelenleg szabvány vagy tanúsítvány, többen több különböző dolgot érthetnek alatta. A felsorolt tenyésztők esetében is nagy különbség lehet az állatok tartásának körülményei között. Ráadásul a szabadtartáson kívül számos más tényezőn múlik még az állatok  jóléte és a környezetterhelés: külföldön tenyésztik-e az állatokat (*-al jelölve), kapnak-e antibiotikumot, milyen és honnan származó tápot kapnak (brazil esőerdők helyén növesztett gmo szóját vagy helyi kukoricát), milyen sokan és milyen sűrűn vannak egy térben, stb. Ezek miatt a lista nem teljes, és a tévedés lehetőségét fenntartjuk! Igyekeztünk az éttermek és a termelők internetes elérhetőségét feltüntetni, így ha több, pontosabb információt szeretnél, hozzájuk fordulhatsz. Így számukra is egyre világosabb lesz, hogy van erre igény.

Minden további tippnek, helynek, infónak örülünk, örömmel frissítjük a listát!

 

 

A poszt a Felelős Gasztrohőssel együttműködésben készült.

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.