Gazpacho fermentált dinnyehéjjal

Pont nemrég reposztoltam, hogy milyen sok nyáron a konyhai hulladék, különösen a dinnyehéj okoz gondot a hulladékkezelőknek. Ezen felbuzdulva el is kezdtem fermentálni a héjakat, de önmagában nem csúszott annyira (bezzeg a leve! az önmagában is csodás!), ahogy kerestem a párosítási lehetőségeket született ez a remek kis gazpacho recept fermentált dinnyehéjjal.

Ráadásul fermentált zöldségekkel már csak azért is megéri feldobni a gazpachot, mert nem kell bele ecet és ott vannak benne azok a remek tejsavbaktériumok!

Hozzávalók a leveshez:

  • 500 gr paradicsom
  • 1/2 zsemle
  • 1 kápia paprika
  • 1/2 meghámozott kígyóuborka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tk só
  • 3 ek olívaolaj
  • 200gr fermentált dinnye*
  • 1 dl fermentált dinnye leve

*Fermentált dinnyéhez:

  • néhány szelet dinnye héja
  • 8-10 bors
  • fél chili szeletelve
  • víz

Először is a dinnye fermentálása:

A dinnyehéjakról levágjuk a zöld, kemény részét (a fehér része marad) és néhány centis darabokra vágjuk.  Egy tiszta üvegbe helyezzük őket a borssal és chilivel együtt. Egy egyszerű 2%-os sós oldatot készítünk (=1 liter vízbe kb 1 ek só), ráöntjük a zöldséggel teli tiszta üvegbe, a zöldség leszorítjuk, az üveg lezárjuk és szobahőmérsékleten állni hagyjuk, amíg a zöldség el nem éri a megfelelő savanyúságot, kb 5 nap (a fenti linken sok hasznos tanács és szempont, ebben a videóban meg egy hasznos só számítási trükk). 

Egy dologra kell nagyon figyelni:  A felöntőlé alól semmi ne lógjon ki! A levegővel érintkező részeken ugyanis előszeretettel telepedik meg mindenféle nemkívánatos kolónia, többek között penész - és akkor dobhatjuk ki az egészet. Én nagy káposztalevelekkel szorítom le a zöldségeket, amiknek egy súlyt teszek a tetejére, de állítólag a  zöldségek tetejére tett vízzel teli zacskó is működik.

A gzapacho:

A paradicsomokat és a zsemlét felkockázzuk, egy nagy tálban alaposan elkeverjük, kézzel összenyomkodjuk őket és 20 percre állni hagyjuk. Minden más hozzávalóval együtt a turmixgépbe tesszük és párperc alatt pürésítjük. Ha nem elég savanyú, valamilyen finomabb ecettel kerekítjük.