Pont nemrég reposztoltam, hogy milyen sok nyáron a konyhai hulladék, különösen a dinnyehéj okoz gondot a hulladékkezelőknek. Ezen felbuzdulva el is kezdtem fermentálni a héjakat, de önmagában nem csúszott annyira (bezzeg a leve! az önmagában is csodás!), ahogy kerestem a párosítási lehetőségeket született ez a remek kis gazpacho recept fermentált dinnyehéjjal.
Ráadásul fermentált zöldségekkel már csak azért is megéri feldobni a gazpachot, mert nem kell bele ecet és ott vannak benne azok a remek tejsavbaktériumok!
Hozzávalók a leveshez:
- 500 gr paradicsom
- 1/2 zsemle
- 1 kápia paprika
- 1/2 meghámozott kígyóuborka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 tk só
- 3 ek olívaolaj
- 200gr fermentált dinnye*
- 1 dl fermentált dinnye leve
*Fermentált dinnyéhez:
- néhány szelet dinnye héja
- 8-10 bors
- fél chili szeletelve
- víz
- só
Először is a dinnye fermentálása:
A dinnyehéjakról levágjuk a zöld, kemény részét (a fehér része marad) és néhány centis darabokra vágjuk. Egy tiszta üvegbe helyezzük őket a borssal és chilivel együtt. Egy egyszerű 2%-os sós oldatot készítünk (=1 liter vízbe kb 1 ek só), ráöntjük a zöldséggel teli tiszta üvegbe, a zöldség leszorítjuk, az üveg lezárjuk és szobahőmérsékleten állni hagyjuk, amíg a zöldség el nem éri a megfelelő savanyúságot, kb 5 nap (a fenti linken sok hasznos tanács és szempont, ebben a videóban meg egy hasznos só számítási trükk).
Egy dologra kell nagyon figyelni: A felöntőlé alól semmi ne lógjon ki! A levegővel érintkező részeken ugyanis előszeretettel telepedik meg mindenféle nemkívánatos kolónia, többek között penész - és akkor dobhatjuk ki az egészet. Én nagy káposztalevelekkel szorítom le a zöldségeket, amiknek egy súlyt teszek a tetejére, de állítólag a zöldségek tetejére tett vízzel teli zacskó is működik.
A gzapacho:
A paradicsomokat és a zsemlét felkockázzuk, egy nagy tálban alaposan elkeverjük, kézzel összenyomkodjuk őket és 20 percre állni hagyjuk. Minden más hozzávalóval együtt a turmixgépbe tesszük és párperc alatt pürésítjük. Ha nem elég savanyú, valamilyen finomabb ecettel kerekítjük.