Grúz szőlőpuding

Ez a recept lényegében a pelamushi módosított változata, ami eredetileg egy kemény, a birsalmasajthoz hasonló édesség, azonban kevesebb liszttel készítve egy sokkal kellemesebb puding állagú édességet kapunk. Nagyon egyszerű elkészíteni (és laktózmentes édesség!), az egyedüli titka abban rejlik, hogy nagyon jó minőségű 100%-os szőlőlevet szabad csak használni. Én a Meinklang szűretlen kékszőlőléből készítettem, de minden bizonnyal más magas minőségű szőlőlével is remekülműködik. 

Hozzávalók: (4 nagyobb adag vagy 6 kis adag)

  • fél liter jó minőségű 100%-os szőlőlé
  • 2 ek finomszemű kukoricaliszt
  • 2 ek búza finomliszt 
  • fél-1 ek méz (a szőlőlé édességétől függően)
  • fél-1 ek citromlé (a szőlőlé édességétől függően)
  • csipet só

Egy vastagaljú lábosba öntjük a hozzávalókat és összemelegítjük őket habverővel való folyamatos kevergetés mellett. Amikor felforrt, alacsony lángra vesszük és 20 perc alatt besűrűsítjük egészen addig, amikor már elveszti a lisztes ízét. Egy spatula segítségével poharakba öntjük és egész éjszakára a hűtőben dermedni hagyjuk. Másnap pirított dióval vagy granolával megszórva tálaljuk,