Őszi vega brunch esős hétvégékre: kovászos kenyér, meleg, fűszeres babos feltét, krémes bugyantott tojás és ropogós salsa, aztán lehet is visszabújni a takaró alá!
Hozzávalók:
- 200gr száraz tarkabab előző éjszaka beáztatva
- 2 ek olaj
- 1 fej vösöhagyma felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma felkockázva
- fél tk füstölt paprika
- 1 db paradicsom konzerv (felkockázott)
- fél tk só
- csipet cukor
- 1 karalábé a zöld levelével együtt
- 1-2 savanykás alma
- fél csokor menta
- fél citrom leve
- 2-3 ek olívaolaj
- egy pár szelet kovászos kenyér (nálunk most a Három Tarka Macskából)
- személyenként 1-1 buggyantott tojás: biztos módszer hozzá itt
[1] A babot leszűrjük és egy lábosban sós vízben feltesszük és puhára főzzük. [2] Egy másik lábosban az olajat hevítjük, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, kissé megdinszteljük majd hozzáadjuk a füstölt paprikát. Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet és még 150ml vizet. Sózzuk és egy csipet cukorral édesítjük. Alacsony lángon 20 percig főzzük, amíg besűrűsödik. [3] Ha a bab megfőtt, leszűrjük és hozzáadjuk a paradicsomszószhoz, pár percig összefőzzük. [4] A salsához a karalábét és az almát apró kockákra vágjuk, a mentát és a karalábé néhány szebb levelét csíkokra vágjuk, majd az olajat a citromlével elkeverjük és a zöldségekre öntjük. [5] A kenyérből piritóst sütünk, ráhalmozzuk babot, majd bugyantott tojással és a ropogós salsával tálaljuk.
Fotó: Vujosevics Eszter