Józan tanácsok következnek.
Nincsen háborús helyzet, se kijárási tilalom, teljesen felesleges nagy mennyiségű élelmiszert felhalmozni otthon. Józan módon legyünk felkészültek, gondoljunk a szomszédainkra és különös tekintettel az idős emberekre.
Pláne felesleges olyasmiket felhalmozni, amiket nagyanyáink vettek a háború idején (pl. lisztet), ha idáig nem otthon sütötted a kenyered, nem most fogod elkezdeni. Érdemes olyasmikből betárazni egy két hetes mennyiséget, amik jól tárolhatóak és egyébként is a háztartásod részét képezik.
UPDATE (2020.04.09): Ez a megállapítás nem teljesen bizonyult igaznak, végül mi is elkezdtünk kovászos kenyeret sütni. :D Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy teljesen a nulláról talán tényleg nem álltunk volna neki, de Olivér 2 éve volt a Pipacs Pékségnél tanult, azóta saját pékséget (Kópic) indított Kristófnál egy kenyérsütő tanfolyamon, így megvolt a tudás és némi szunnyadó kovász a hűtőnkben. Szóval megkövetem az early bird kenyérsütőket, ez tényleg egy klassz karantén tevékenység!
Fontos lehet ugyanakkor, hogy egyébként is télvégi vitamin hiányos állapotban vagyunk, ezért a száraz élelmiszer mellett gondoljunk zöldségek beszerzésére. Hasznos ilyenkor egy adag csíráztatásra való retekmagot, mustármagot beszerezni, szárazan évekig eláll, és amikor szükség van rá bármikor csíráztatható. Ugyanígy mirelit zöldségből is lehet pár zacskóval eltenni, szükség esetén főzni.
Amik nálam a kamrába kerültek:
- száraztészta
- rizs
- csicseriborsó-, bab- és paradicsomkonzerv
- száraz csicseriborsó, bab, lencse, vöröslencse
- kuszkusz, bulgur
- zabpehely
- hajdina
- lekvár
- aszalt gyümölcsök (meggy, mazsola, szilva, barack, körte)
- méz
- barnacukor
- olívaolaj
- mustármag, retekcsíramag
- tartós tejszín, kókusztej
- különböző magkrémek (pl. földimogyorókrém, tahini)
Ami nálam a hűtőben:
- répa: nedves konyharuhába csomagolva a hűtőszekrényben hetekig eláll
- káposzta: hetekig bírja a hűtőszekrényben
- fokhagymát, a hagymát, a burgonyát hűvös, száraz helyen érdemes tartani, DE egymástól elkülönítve, mert a hagyma etiléngázt termel, ami meggyorsítja a burgonya csírázását
- alma: három hétig bírja hűtőszekrényben
- citrom: légmentesen záródó zacskóban hűtőszekrényben hetekig eláll
és a mélyhűtőben:
- darálthús
- zöldborsó
- kukorica
- zöldbab
- dió
- mandula
Aki nem szokott fermentálni, nem kell most belekezdeni (vegyünk csak egy kiló savanyú káposztát a piacon), de akinek ismerős a dolog, nyugodtan tehet el még egy adag kimchit, koreai fermentált káposztát, biztosítva ezzel egy extra adag vitamin bombát.
Tényleg nem kell háborús helyzetre készülni, érdemes józannak maradni, olyasmiket vásárolni, amit egyébként is veszünk és szeretünk. A lényeg csupán az, hogy ne érjen váratlanul minket, ha egy két hetet otthon töltünk a következő hónapokban.
(Ha valaki olyan mókus lelkű, mint én, és egy-két extra dolgot is tart otthon, annak írom, hogy én szárított gombát, parmezánt, szárított paradicsomot és valami jófajta szabadtartású állattól származó kolbászt is tartok itthon, biztos amit biztos :) )