Biztonságos-e most étterembe menni?

Nyakunkon a koronavírus második hulláma és mindenki érzi a környezetén, hogy máshogy reagálunk, mint tavasszal. Elfáradtunk a karanténban, szeretnénk az életünket tovább folytatni, amennyire csak lehet. És ehhez hozzátartozik, hogy nem tudunk már olyan mindent vagy semmit elveket fenntartani, amikor ki se mozdultunk a lakásból. Munkába járunk, szeretnénk a szeretteinkkel találkozni és akár étterembe is mennénk. Julia Marcus, a Harvard Medical School professzora a The Atlantic-be írt cikksorozatában jól összefoglalja, hogy éppen ezért most olyan szabályrendszereket kell kitalálnunk, amiket akár fél-egy évig is fenn tudunk tartani. 

Jelenleg az ártalomcsökkentésre kell koncentrálnunk.Mostantól azt kell végiggondolnunk, hogy milyen hosszútávon is fenntartható elveket tudunk kialakítani, amiben helye van a társas kapcsolódásnak és az élvezeteknek is. Ezek olyan alapvető szükségleteink, amikről nem lehet ilyen hosszú távon lemondani. Melyek azok a baráti vagy családi kapcsolatok, amiket feltétlenül fenn szeretnénk tartani és hogyan lehet akár biztonságosan a gasztronómiának is örülni. 

Mint minden krízisben, most is 

felkészülten, de nem pánikba esvekell végig gondolnunk, hogy mit tehetünk magunkért és a környezetünkben élők biztonsága érdekében.

Biztonságos-e most étterembe menni?

Azt biztosan tudjuk, hogy addig amíg nincs vakcina, semmilyen publikus tér nem jelent zéró rizikót. Továbbra is a legbiztonságosabb, ha házhoz rendelünk (akár kész ételt, akár az étteremből rendelve az alapanyagot) vagy magunk megyünk érte.

Ha feltétlen szeretnénk a kedvenc helyünkre elmenni, gondoljuk végig, hogy milyen ártalomcsökkentő lépéseket tudunk megtenni. Érdemes magánál az étteremnél is tájékozódni, hogy milyen közegészségügyi lépéseket vezettek be. 

Kint vagy bent? Kint!

Az egészen egyértelműnek látszik, hogy a zsúfolt, beltéri helyek jelentik a vírus terjedésének egyik fő melegágyát, mivel a vírus elsősorban a levegőben terjed. Kerüljük most a zsúfolt beltéren való üldögélést, maradjunk a teraszos, kerthelységgel rendelkező helyeknél . Jönnek a hűvösebb napok, nekünk pedig mostantól át kell állnunk egy "skandinávabb" mentalitásra és hozzá kell szoknunk, hogy most többet leszünk a hidegben a levegőn. Alkalmazkodjuk, vigyünk magunkkal takarót, extra pulóvert vagy sálat.

Megfelelő távolság

Ha már kiülünk, válasszunk olyan helyet, ahol az asztalok megfelelő távolságra vannak egymástól, legalább másfél-két méterre legyünk más asztaloktól. A vírus cseppfertőzéssel vagy a köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe kerülő aeroszolok útján terjed. A légmozgásnak és a távolságnak jelentősége van, minél inkább távol vagyunk és minél kevésbé zárt térben kering a levegő körülöttünk, annál kisebb veszélynek vagyunk kitéve. 

Maszkkal vagy anélkül?

Maszkkal az arcunkon egyértelműen nem lehet enni, de ha bármilyen okból felállunk az asztaltól (várakozás, mosdó használat, rendelés, salátapulthoz menés) érdemes viselni. Különösen fontos, ha a beltéri részekre megyünk be. Az se mindegy, hogy maga a személyzet viseli-e a maszkot, teljesen befedve az orrunkat is. 

Kézmosás!

A tavaszi, kezdeti hírekkel ellentétben, alig van hiteles közlés, ahol fertőzést bizonyítottan fertőzött felülettel való érintkezés okozott volna, a vírus elsősorban a levegőben terjed. "De a gyakori kézmosás nem csupán a koronavírus, hanem egy rakat más kórokozó ellen is kiváló és kevés energiát igénylő védekezés" - továbbra is érvényes megállapításnak tűnik. Ezért a szappanos kézmosás továbbra is a legbiztosabb módja a megfelelő higiénia fenntartásának, mielőtt leülünk enni érdemes kezet mosni.

Csak tünetmentesen

A vírust ugyan tünetmentesen is lehet terjeszteni, az viszont biztos, hogy ha már tüneteink vannak, akkor fertőzőek vagyunk. Ha 37 fokos hőemelkedésünk van, köhögünk vagy nagyon fáradtak vagyunk, egyáltalán ne mozduljunk ki. Lehet, hogy csak kimerültség, lehet, hogy csak megfázás, de minek kockáztatni. 

Osztrák szomszédainknál

A bécsi városvezetés is felismerte, hogy a vendéglátóhelyeket elsősorban abban kell most támogatni, hogy szabad levegőn tudjanak biztonságosan tovább működni. Ezért meghosszabbított terasz engedélyekkel támogatják a vendéglátóhelyeket, hogy a teraszok, kerthelységek a téli hónapokban is működhessenek. Ezen felül azok a teraszok, amik nyáron az utcán, parkolóhelyeket elfoglalva működnek és jelentős profitot veszítettek az elmúlt időkben, pályázhatnak, hogy kevesebb díjat fizessenek ezért az utcai részért a téli időszakban. 

Bécs szociáldemokrata főpolgármestere Michael Ludwig által bejelentett másik új intézkedés szerint kötelező minden vendégnek az étteremnél regisztrálnia magát, így egy esetleges fertőzés esetén a kontakt személyek nyomon követése is egyszerűbbé válik.  

Mindkét intézkedés bevezetése itthon is segíthetne, hogy az új helyzethez ésszerűen alkalmazkodva és biztonságos érzéssel látogathassuk az itthoni vendéglátóhelyeket és támogathassuk a fennmaradásukat.

Mit tehetünk a kedvenc vendéglátóhelyeinkért, ha most mégsem komfortos meglátogatni őket?

A világjárvány nagyon nehéz helyzetbe hozta most a teljes vendéglátóipart, rettenetes látni a leépítéseket, a csődbe ment vendéglátóhelyeket. Mindannyian azt szeretnénk, hogy minél kevesebben betegedjenek meg ÉS minél kevesebb embernek kelljen elvesztenie az állását a járvány miatt. 

Támogassuk ezért a számunkra fontos vendéglátóhelyeket!

  • Rendeljünk házhoz vagy menjünk magunk az ételért,
  • vegyünk náluk utalványt 
  • vagy csak egyszerűen kérdezzük meg, hogy mire van szükségük! 

Legyünk partnerek abban, hogy alternatív megoldások szülessen a vendéglátásban (vannak helyek például, ahonnan az alapanyagot megrendelhetjük és mi magunknak készíthetjük el a fogást vagy doboz rendszerben átvehetjük az ebéd menüt). 

Ne essünk pánikba és legyünk szolidárisak. Ezt a helyzetet együtt kell most átvészelnünk.