Ribollita - toszkán zöldségleves

A fodros kel (angolul: kale) vagy leveles kel a vadkáposzta egy termesztett változata. Angolszász receptekben gyakran találkozni vele, az elmúlt 10 évben szinte minden angolnyelvű receptoldalon végigsöpört a kale őrület. Elsősorban jótékony egésszégügyi hatásaival népszerűsítik: magas rosttartalma mellett (ami tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket) még főzve is kimagasló a K-vitamin (már 100gramm kelben lévő K-vitamin a 3,7-szerese az ajánlott napi bevitelnek), és dícséretes a C-vitamin tartalma (100gr már közel 50%-a az ajánlott napi bevitelnek). Más tápanyagok esetében (A, B6, folsav, magnézium) inkább nyersen számít jelentős forrásnak. 

Újdonsült népszerűségre az elmúlt 10 évben kapott, amikor is ropogósra sütött formája, a kale chips kezdett el Amerikában terjedni. Nem tudni biztosan ki lehetett, aki először leírta a kale chips receptjét, többen feltételezik, hogy 2009-ben a Bon Appetit honlapján megjelent Dan Barber recept lehetett talán az első ilyen. A következő években egyre nagyobb média visszhangot kapott: 2011-ben Gwyneth Paltrow sütött kale chipset Ellen műsorban, 2012-ben a Bon Appétit kiáltotta ki az évet a fodros kel évének, miközben a Time magazin 2012-ben egyik legnagyobb ételtrendjének jósolta. Ezen a linken egy nagyon szórakoztató cikk szerzője próbált utánamenni, hogy mitől lett hirtelen olyan népszerű a fodros kel és kiállhat a jelenség mögött, hogy fél Amerika ezt ropogtatja. Mint kiderült az egész nem más, mint egy hihetetlenül sikeres PR kampány eredménye, amit Oberon Sinclair és a My Young Auntie PR cég talált ki. Még egy kamu egyesületet is létrehoztak (American Kale Association (AKA), hogy azt a benyomást keltsék, hogy az egyesület megbízására indították a kampányukat. Mindenesetre a kampány bejött, a kale chips-re rákeresve 35 millió találatot dob ki a Google... 

Fodros kel (Fotó: Laura Johnston/Unsplash)

Hazánkba mindenestre még nem tört be a trend, pedig jól tartható növény és a leghidegebb teleken sem fagy ki. Igazán nem bánnám, ha több termelőnél lehetne kapni, szeretek vele főzni, mert a színét hőkezelés után is megtartja, így feldobja a téli ételeket. Én elsősorban szombaton a budapesti MOM Biopiacon veszem, de kapni a Szatyorboltban, és rendelhető a Farm2fork-tól is (sőt! tegnap már láttam a Lidl-ben is).

Az alábbi toszkán leves nagy előnye, hogy csupa egyszerű alapanyaggal és maradék száraz kenyérrel készül, így nem csak felmelegíti a lelket és kisöpri a konyhapolcot. Ha az ember vagánykodni akar, fűszeres olajokkal lehet feldobni tálaláskor (Ottolenghi új könyve miatt kicsit ráálltam ezekre), csilis olaj vagy citromos-rozmaringos olaj is illik a tetejére. 

Ribollita

Hozzávalók egy jó nagy fazékra, 4-5 főre

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva + 1 gerezd egészben
  • 2 sárgarépa megpucolva és vékonyra karikázva
  • 1 fehérrépa megpucolva és vékonyra karikázva
  • 3 szár zeller vagy 1 kisebb zellergumó megpucolva és feldarabolva
  • 1 konzerv aprított paradicsom
  • 2 konzerv fehérbab (lehetőleg cannellini, de a kisebb fajta is tökéletesen megfelel)
  • 20 dkg fodros kel megtisztítva, a szárával ollóval levágva
  • 3 L zöldségalaplé (vagy bio leveskocka)
  • 1 tk só
  • fél tk bors
  • 5 dkg reszelt parmezán plusz maradék parmezánhéj
  • 4-5 szelet szikkadt kovászos kenyér 
  • EXTRA: 1 dl olívaolaj, 1 bio citrom héja, 1 ág rozmaring (Az olajat egy kis serpenyőben 30 másodpercig melegítjük hozzáadjuk a citromhéjat és rozmaringot és egy éjszakát állni hagyjuk)

[1] Egy nagyobb lábosban kisebb lángon feltesszük az olívaolajat, kb. 4-5 perc alatt megpároljuk a felaprított hagymát és a fokhagymát. [2] Hozzáadjuk a felaprított répát, fehérrépát és zellert, majd további 7-9 percet pároljuk. [3] Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, a leszűrt babkonzervet, a megtisztított fodros kelt, az alaplevet, sót, borsot és a parmezánhéjat. Alacsony lángon 15-20 percig forraljuk. [4] Eközben a szikkadt kenyeret enyhén pirítósnak megpirítjuk, bedörzsöljük a maradék egész fokhagymával, megszórjuk a reszelt parmezánnal és sütőben kissé ráolvasztjuk. [5]  Tálaláskor a tányér közepére tesszük a kenyeret és rámerjük a levest. A citromos olívaolajat csorgatjuk a tetejére.

Ribollita (Kép: Babramegy)
Fotó: Babramegy

Ha tetszett a poszt, nézz bele az első saját szakácskönyvembe, ha nem szeretnél lemaradni a posztokról, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!