Sült kelbimbó joghurtkrémmel és pácolt hagymával

A kelbimbó nekem is a tiltó listás hozzávalók közé tartozott és az én torkomon se lehetett lenyomni ezt a keserű, mindig szétfőzött borzasztónak tűnő zöldséget, de mióta kipróbáltam sütve is, nagyon megszerettem! Ahogy karamellizálódik a sütéstől, sokkal barátságosabb íze lesz. Szép kelbimbók érkeztek hozzám a héten a Farm2fork-tól, úgyhogy valami olyan receptért kiáltottak, amiben igazán lehet szeretni őket.Megrögzött kelbimbó utálóknak is ajánlom kipróbálásra!

A joghurtkrém (labneh) a levantei konyha egyik jellegzetes fogása. (Ez a terület földrajzilag ma Szíriát, Libanont, Izraelt, Palesztinát és Jordániát foglalja magába). Hasonló krémsajtot fogyasztanak Törökországban, Egyiptomban vagy Indiában is. Valójában egy lecsepegtetett, sűrű, krémes joghurtról van szó, amit többnyire friss kenyérrel vagy pitával és olívaolajjal kínálnak. Csodálatosan illik sült zöldségek mellé, nyáron paradicsom vagy padlizsán mellé isteni, télen pedig a sült gyökérzöldségek hálás társai. Sült kelbimbóhoz már csak azért is illik, mert a kelbimbó intenzív íze miatt jól passzol mellé valami zsírosabb kiegészítő (ezért is készítik sok receptben szalonnával). Ebben a receptben pácolt hagyma kerül a kelbimbók mellé, hogy a savas egyensúly is meglegyen, de a gránátalmamagok is nagyon jól illenek hozzá. 

Hozzávalók a joghurtkrémhez

  • 500 g min. 10%-os sűrű joghurt
  • ½ tk. só a joghurthoz 

Hozzávalók a kelbimbóhoz

  • 500 gr kelbimbó
  • 2 ek olaj
  • ½ tk. só
  • 2 ek jó minőségű, sűrű balzsamecet

Hozzávalók a pácolt hagymához

  • 1 fej lila hagyma
  • 100 ml almaecet
  • ½ tk. só
  • ½ tk. cukor
  • 2 ek. céklalé (préselt céklalé vagy a savanyított cékla leve is jó)

[1] A joghurtba még a dobozában belekeverjük a fél teáskanál sót, majd tiszta konyharuhával bélelt szűrőbe helyezve állni hagyjuk, hogy kicsöpögjön belőle a savó*. 1 óra elteltével jól kifacsarjuk magában a konyharuhában, majd átkanalazzuk egy szélesebb tálba. 500 g 10%-os joghurtot lecsepegtetve 400 g joghurtkrémet kapunk. [2] Közben elkészítjük a kelbimbót. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. A kelbimbókat megmossuk, levágjuk a végüket és félbevágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük meglocsoljuk az olajjal, sózzuk és alaposan összeforgatjuk (nem érdemes túlzsúfolni a tepsit, mert akkor nem tudnak szépen barnulni. 20-22 perc alatt megbarnulnak, félidőben érdemes őket átforgatni [3] Amíg sül a kelbimbó elkészítjük a savanyított hagymát. A hagymát vékony szeletekre szeljük, a legbelső, néha zöld színű cikkelyt kidobjuk. A szeleteket zárható dobozba tesszük. Kis lábosban összeforralunk 100 ml vizet a 100 ml almaecettel, sóval és cukorral, majd amint egyszer felforrt, ráöntjük a hagymaszeletekre. Hozzáadjuk a céklalevet, lezárjuk a dobozt, és hagyjuk pácolódni. Ez a lépés előre is elkészíthető és a hagyma hetekig eltartható a hűtőben. [4] A joghurtkrémet egy evőkanállal szépen szétterítjük egy lapos tányérba, ráhalmozzuk a kelbimbót, meglocsoljuk a balzsamecettel és megszórjuk a pácolt hagymával. 

*A lecsepegtetett tejsavó remekül beválik csirke pácolásához. A savas közeg omlóssá teszi a húst, a benne lévő cukor a húsra sülve aranybarna színt kölcsönöz neki.

Ha tetszett a poszt, nézz bele az első saját szakácskönyvembe, ha nem szeretnél lemaradni a posztokról, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!