Pálmaolajmentes és Fairtrade termékeket is beazonosíthatunk májustól az ingyenes app-pal

Május 14-e a Fair Trade világnapja. A méltányos kereskedelem alapelve, hogy a résztvevők a bevett világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg, amely valóban fedezi a termelők befektetett munkáját. A vásárlók a Fairtrade minősített termékek preferálásával hozzájárulnak az etikus termeléshez, ezzel csökkentve a mezőgazdasági munkások kizsákmányolását és a gyermekmunkát. 

A Fairtrade termékek kereskedelme 2018-ban világviszonylatban csaknem elérte a 9,8 milliárd eurós értéket, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Mindazonáltal soha nem látott növekedést produkált a méltányos kereskedelmi termékek forgalma Magyarországon. 2020-ban a hazai Fairtrade piac összértéke meghaladta a 6,9 milliárd forintot, ez a 2014-ben mért forgalom százszorosa (!). A növekedés részben annak köszönhető, hogy egyre több kereskedő törekszik Fairtrade termékkör kialakítására, igazodva a fogyasztói igényekhez. Másrészt igen népszerűek lettek a könnyen hozzáférhető, drogériákban és hipermarketekben beszerezhető, sajátmárkás Fair Trade termékek. A legkeresettebb, méltányos kereskedelemből származó javak a kávé, kakaó, csokoládé, tea, banán, méz, virágok, gyapjú és arany.

Egy közhasznú egyesület a fenntartható életmódért és etikus fogyasztásért

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az egyik kedvenc hazai fenntarthatósággal foglalkozó szervezetem, 2002-es alapítása óta a fenntartható, azaz környezetbarát, etikus fogyasztást és életmódot népszerűsíti.Tájékoztatják a fogyasztókat a zöld életmódról, ösztönzi a magatartásváltozást, és képessé tesz a fenntartható életmód kialakítására egyéni és közösségi szinten. A szervezet termékeket és szolgáltatásokat tesztelháztartás zöldítő ökoköröket szervez, és családi, közösségi mezőgazdaság fejlesztését végzi. Öt nagyon fontos adatbázist is létrehoztak, amiket rendszeresen használok én is:

Emellett pedig van egy ingyenes hozzáférhető  Tudatos Vásárló mobilalkalmazásuk is, ami eddig abban segítette a fogyasztókat, hogy felismerjék a termékek egészségre és környezetre gyakorolt hatásait, és hogy könnyen felmérjék, melyik termék milyen vegyszereket tartalmaz. Májustól azonban kiegészül az applikáció és 300 élelmiszeripari termék kap pálmaolajmentes, Fairtrade, vegán és bio minősítést.

Fairtrade, vagy pálmaolajmentes termékek? Nem gond!

Az alkalmazást a Tudatos Vásárlók Egyesülete hozta létre. hogy könnyebben találjunk rá az átlagos bolti vásárlás során a méltányos kereskedelmi (Fair Trade) és pálmaolajmentes termékekre. Így már a mobilunk segítségével könnyedén beszerezhetjük nem pusztán a környezetkímélő, de a méltányos kereskedelemből származó termékeket is. A pálmaolajat előszeretettel alkalmazza az élelmiszer- és szépségipar annak olcsósága miatt, gyakorlatilag mindenben megtalálható, aminek előállításához növényi zsír vagy olaj szükséges. A megnövekedett pálmaolajszükséglet miatt egyre nagyobb földterületeket sajátítanak ki az ipari termelés miatt, ezzel veszélyeztetve az adott régió biodiverzitását. 

TVE applikáció vegyszerek és élelmiszerek tudatos vásárlásához

Mindezt már nagyon kényelmesen beszerezhetjük

A környezettudatos vásárlóknak fejlesztett applikáció egy olyan modern eszközt ad a vásárló kezébe, amellyel bárki már a boltban, vagy otthon a flakonnal a kezében egyszerűen el tudja dönteni egy adott tisztítószerről, hogy használatával mennyit árt magának, a családjának és a Földnek. Ellenőrizhetjük vele a termékek összetételét, és készíthetünk vele környezetbarát bevásárlólistát. Segít áttérni a zöld tisztítószerekre, a Fairtrade és pálmaolajmentes termékekre, ezáltal csökkenthetjük a háztartási munkák káros egészségügyi és környezeti hatásait. Rendszeres használatával magunk is tehetünk a kizsákmányoló kereskedelem ellen.

A poszt nem szponzorált tartalom.