Az inflációs konyha állatorvosi lova: a sütőtökkrémleves

Az elképesztő élelmiszer ár drágulás miatt (a KSH szerint az élelmiszerek novemberben éves alapon 43,8 %-al (!) drágultak) én is, mint mindenki más is alaposabban meggondolom a vásárlási és étkezési szokásaim. Íme három olyan szempont, amit most különösen érdemes átgondolni: 

1. Szezonális alapanyagok: most is olcsóbb, fenntarthatóbb, tápanyagdúsabb szezonális alapanyagokat vásárolni, most például a sütőtök abszolút remek árban van a piacon, és hát egy kis narancssárga szín olyan szívmelengető is

2. Figyelmes alapanyag tárolás: a tárolásra a bevásárlás után azonnal gondolni kell (pl. Ha aznap esszük meg őket, bizonyos zöldségek felvágva és vízbe téve egész nap frissek és ropogósak maradnak ‒ ilyen a répa, a retek és a zellerszár is. A zöldfűszerekről (petrezselyem, koriander, kapor, menta) vásárlás után érdemes levenni a befőttesgumit, levágni kissé a végükből, egy pohár vízbe állítani őket, és így tenni a hűtőbe, a gyökérzöldségek és a sütőtök is a gangon, a hidegben érzik jól magukat)

3. Minden rész felhasználása: érdemes az egész zöldséget megvásárolni, a sütőtök esetében például a magjából és a megsült héjából csodálatos alaplé készíthető a sütőtöklevesnek, egy másik fazékban pár percig forraljuk, hagyjuk kihűlni és már lehet is önteni a megsült sütőtökre felöntőlének; extra sütőtökízű lesz a leves! (Széll Tamás videóban is mutatja a saját receptjét, de érdemes megnézni Mautner Zsófi sütőtöklevesét is)

4. Variálás: megéri nagy mennyiségeket főzni és a feltéteket variálni, a sütőtökleves lehet egyik nap gyömbéres és szerecsendiós, másik nap pirospaprika olajos, napraforgómagos (mint itt lent a képen), harmadnap csilis joghurtos, koriander salsás....

Sütőtökkrémleves 

negyedik nap mehet rá sült káposzta szezámolajjal, szezámmaggal: