Marokkói receptek - Fahéjas mandulás karfiolleves

Rám tört a marokkói konyha iránti lelkesedés és még ha nincs is itthon ilyen csodás tagine-om,

úgy éreztem megpróbálok valami receptet keresni, hogy közel-keleti fűszer illat lengje be a konyhát. :) Megéri egyébként egy-két hétre ráállni valamelyik nemzet konyhájára, mert egyszer beszerzi az ember a különlegesebb alapanyagokat és fűszereket, aztán már csak variálni kell. Úgyhogy a héten jönnek a marokkói posztok, amihez (a megszokott friss koriander és menta álompáron kívül) gránátalma, pisztácia, őrölt római kömény és harissa krém kell. Ez utóbbi egy csípős, fűszeres chili paprikakrém (római köménnyel, fokhagymával és koriandermaggal), amit itthon ilyen tubusban lehet kapni:
Elsőnek íme egy klassz kis fűszeres karfiolleves és el lehet felejteni az undorítóan semmi-ízű porleves emlékeket!
 
Hozzávalók:
  • 5 dkg vaj
  • 1 közepes vörös hagyma felaprítva
  • 1 nagy karfiol rózsákra bontva vagy 1 csomag mélyhűtött karfiol
  • ½ tk őrölt fahéj, római kömény és koriandermag
  • 1 ek harissa
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1L zöldségleves alaplé vagy leveskocka
  • 100 ml tejszín
  • 5 dkg mandula pehely
A vajon a kockára vágott hagymát megpároljuk, majd a harissa krémet, a fokhagymát, a fűszereket és a mandula nagy részét rádobjuk (csak annyit tegyünk félre, hogy a végére maradjon díszítésnek). Kicsit megpirítjuk, aztán mehet rá a karfiol (ha friss, akkor rózsákra bontva, ha mélyhűtött, akkor csak a zacskóból öntve) és annyi alaplét öntünk rá, ami elfedi. Ha megfőtt a karfiol a tejszínnel összeturmixoljuk, majd a fahéjjal és a mandulapehellyel meghintve rakjuk az asztalra. 
UI: ha valaki szeretne megszabadulni egy-egy árván maradt, ám de csinos tálkájától, az szóljon bátran, mert úgy szeretnék már más edénykékben is fotózni a leveseket...



Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.