A recept a La Chinata receptversenyre készült, ahová a korábban megírt sütőtökös humusz receptemet pontosítottam és módosítottam, hiszen a kiírás szerint olyan ételeket kellett alkotni, amiben ez a füstölt paprika van. Egyébként tényleg elég szuper füstös ízt ad az ételeknek, hasonlóan az Adobo szószos chipotle chilihez, de mivel a fűszerpaprikából nem csak csípőset, hanem édeset is kapni, ezért külön lehet adagolni a füstös ízt és adott esetben még külön adni hozzá a chili paprikát.
Hozzávalók:
- 1/4 sütőtök, megsütve a sütőben
- 3 fokhagyma gerezd
- 2 ek olívaolaj
- 3 ek tahini krém (tulajdonképpen szezámmag krém)
- 1 konzerv csicseriborsó
- fél citrom leve
- só, bors
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriander
- fűszeres vajhoz: 5 dkg jó minőségű vaj*, 1 tk füstölt paprika
- aprított petrezselyem a tetejére
A megsült sütőtököt belekanalazzuk a turmix gépbe, mehet rá a csicseriborsó, a tahini, a római kömény, a koriander és a fokhagyma. Az olívaolajat pedig folyamatosan adagoljuk a turmixolás közben, amíg szép krémes állagú lesz a massza. A citrommal, sóval, borssal a végén kerekítjük az ízeket. Eközben a vajat a serpenyőben felolvasztjuk, majd 5 perc után beledobjuk a füstölt paprikát és 1 percig forraljuk vele. Ezután kiöntjük egy hőálló tálban és hagyjuk leülepedni, majd a tisztított vajat a tetejéről leöntjük és meglocsoljuk vele a humuszt. Aprított petrezselyemmel tálaljuk.
*Kulcsfontosságú, hogy tényleg valamilyen finom vajat vegyünk, pl. Lurpak, Kerrygold, sparban kapható olasz vaj (egyébként itt olvasható a nagy vaj teszt eredménye)