A grúz konyha fontos elemét képezi a a pkhali (ფხალი) a zöldségből, dióból és gránátalmából készült krémes saláták, amit leggyakrabban spenótból készítenek, de létezik egy szuper klassz céklás változata is. Remek őszi/téli dolog, hiszen spenótot, diót és gránátalmát is bőven kapni most a piacon. A spenótot megtisztítani és megmosni ugyan munkaigényes, viszont utána a darálóban 10 perc alatt kész a krém belőle.
Hozzávalók:
- 1 kg spenót
- 30 dkg dió megdarálva
- 1 dl fehérborecet
- 1 csomag koriander zöld
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt koriander
- só, bors
- gránátalma szemek díszítésre
A spenótot megtisztítjuk a szárától és jó alaposan átmossuk, majd forrásban lévő 2 liter sós vízbe dobjuk 5 percre. Eközben a darálóban ledaráljuk a diót, a hagymát, és a fokhagymát. A spenótról leöntjük a vizet és miután kihűlt, mint egy rongyból kicsavarjuk a vizet. Aztán a spenót mehet a gépbe a diós massza mellé, majd a koriander zöld, a fűszerek és a fehérborecet is. Addig daráljuk a géppel, amíg szép egységes massza nem lesz belőle (fehérborecetet lehet még hozzáadni, ha nem elég savanyú). Gránátalmával megszórva már mehet is az asztalra.