A satsivi, a hagyományos diószósz a grúz konyha alfája és omegája, szárnyas-, hal- és zöldséges ételek is készülnek vele. A szó a grúz "hideg" (tsivi) szóból ered, hiszen ezeket az ételeket szobahőmérsékleten vagy hidegen tálalják. A csirke satsivi szinte mindegyik grúz ünnep alkalmával kerül az asztalra, azonban szilveszterkor kötelező elem.
Szokatlan hozzávaló, de gyakran szerepel a grúz receptekben a szárított és őrölt büdöske szirom (tagetes patula). Igen, büdöske. Bezzeg máshol, nem csak hogy nem degradálják szegény bársonyvirágot büdöskévé, hanem nem csak a kertbe száműzik, de gyakran főznek is vele. Darra Goldstein alapműve szerint a "marigold"-t a középkor óta termesztik (a büdöske és a körömvirág ugyanúgy marigold angolul), és míg a franciák és a hollandok a körömvirágot használják fűszerként, addig a grúzok a szárított büdöskét részesítik előnyben. Helyettesíteni nem igazán lehet semmivel, inkább hagyjuk ki a receptből, ha nincs otthon, vagy menjünk ki a kertbe (vagy a szomszéd kertjébe) és szüreteljünk magunknak. :)
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg csirkecomb
- 2-3 babérlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csomag petrezselyem szára
- 1,5 liter víz
- 1 tk só
A kuktában kb. 40 perc alatt összefőzzük a csirkecombot a hagymával, a babér levéllel és a petrezselyemszárral. A sütőt eközben előmelegítjük 200 fokra és miután a csirke megfőtt, egy jénai tálba átrakjuk őket (a főzőlevet nem öntjük ki!) és tovább sütjük a sütőben 40 percig. A főzőlével időnként meglocsoljuk a csirkéket, hogy ne száradjanak ki.
- 20 dkg dió
- 3 ek vaj
- 3 fej vöröshagyma felaprítva
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 1/2 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt szegfűszeg
- 1 1/2 tk őrölt koriandermag
- 1 tk őrölt fekete bors
- 1/2 tk őrölt paprika
- 1/2 tk őrölt cayenne bors
- (1 1/2 tk őrölt büdöskeszirom)
- 1 tk só
- 4 ek fehérbor ecet
- fél csokor petrezselyem felaprítva
- fél gránátalma magja
Miközben a csirke sül, elkészítjük a szószt egy nem-leégős, lehetőleg teflonos serpenyőben, mert a diót meg kell kicsit pirítani, hogy felszabaduljanak az illóanyagok. A diót a fokhagymával összedaráljuk egy aprítógépben. A vajon megpároljuk a hagymát és hozzáadjuk a darált diót.
Tovább pároljuk a hagymás diót, amíg a dió magába szívja a vajat és kicsit megpörkölődik. Ezután visszaöntjük a hagymás diót az aprítógépbe és tovább őröljük, amíg egészen krémszerű lesz.
A pép megy vissza a serpenyőbe és hozzáadjuk a fűszereket. A csirke főzőlevéből 1 litert szép lassan hozzáadagolunk a dióhoz miközben folyamatosan kevergetjük. 15 perc alatt szépen összesűrűsödik. Végül hozzáadjuk a fehérbor ecetet.
A megsült csirkét kivesszük a sütőből, elrendezzük egy tálon, majd leöntjük a diószósszal. Szobahőmérsékleten tálaljuk és megszórjuk petrezselyemmel és gránátalmamaggal.