Csirke satsivi (grúz diószószos sült csirke)

A satsivi, a hagyományos diószósz a grúz konyha alfája és omegája, szárnyas-, hal- és zöldséges ételek is készülnek vele. A szó a grúz "hideg" (tsivi) szóból ered, hiszen ezeket az ételeket szobahőmérsékleten vagy hidegen tálalják. A csirke satsivi szinte mindegyik grúz ünnep alkalmával kerül az asztalra, azonban szilveszterkor kötelező elem. 
Szokatlan hozzávaló, de gyakran szerepel a grúz receptekben a szárított és őrölt büdöske szirom (tagetes patula). Igen, büdöske.  Bezzeg máshol, nem csak hogy nem degradálják szegény bársonyvirágot büdöskévé, hanem nem csak a kertbe száműzik, de gyakran főznek is vele.  Darra Goldstein alapműve szerint a "marigold"-t a középkor óta termesztik (a büdöske és a körömvirág ugyanúgy marigold angolul), és míg a franciák és a hollandok a körömvirágot használják fűszerként, addig a grúzok a szárított büdöskét részesítik előnyben. Helyettesíteni nem igazán lehet semmivel, inkább hagyjuk ki a receptből, ha nincs otthon, vagy menjünk ki a kertbe (vagy a szomszéd kertjébe) és szüreteljünk magunknak. :)
Hozzávalók (4 személyre):
  • 1 kg csirkecomb
  • 2-3 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csomag petrezselyem szára
  • 1,5 liter víz
  • 1 tk só
A kuktában kb. 40 perc alatt összefőzzük a csirkecombot a hagymával, a babér levéllel és a petrezselyemszárral. A sütőt eközben előmelegítjük 200 fokra és miután a csirke megfőtt, egy jénai tálba átrakjuk őket (a főzőlevet nem öntjük ki!) és tovább sütjük a sütőben 40 percig. A főzőlével időnként meglocsoljuk a csirkéket, hogy ne száradjanak ki. 

  • 20 dkg dió
  • 3 ek vaj
  • 3 fej vöröshagyma felaprítva
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 1/2 tk őrölt fahéj 
  • 1/2 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 1/2 tk őrölt koriandermag
  • 1 tk őrölt fekete bors
  • 1/2 tk őrölt paprika
  • 1/2 tk őrölt cayenne bors
  • (1 1/2 tk őrölt büdöskeszirom)
  • 1 tk só
  • 4 ek fehérbor ecet
  • fél csokor petrezselyem felaprítva
  • fél gránátalma magja
Miközben a csirke sül, elkészítjük a szószt egy nem-leégős, lehetőleg teflonos serpenyőben, mert a diót meg kell kicsit pirítani, hogy felszabaduljanak az illóanyagok.  A diót a fokhagymával összedaráljuk egy aprítógépben. A vajon megpároljuk a hagymát és hozzáadjuk a darált diót.
Tovább pároljuk a hagymás diót, amíg a dió magába szívja a vajat és kicsit megpörkölődik. Ezután visszaöntjük a hagymás diót az aprítógépbe és tovább őröljük, amíg egészen krémszerű lesz. 
A pép megy vissza a serpenyőbe és hozzáadjuk a fűszereket. A csirke főzőlevéből 1 litert szép lassan hozzáadagolunk a dióhoz miközben folyamatosan kevergetjük. 15 perc alatt szépen összesűrűsödik. Végül hozzáadjuk a fehérbor ecetet. 

A megsült csirkét kivesszük a sütőből, elrendezzük egy tálon, majd leöntjük a diószósszal. Szobahőmérsékleten tálaljuk és megszórjuk petrezselyemmel és gránátalmamaggal.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.