Tkemali - grúz szilvaszósz

A tkemali (ტყემალი) szilvából készült savanykás szósz, a grúzoknál olyan népszerű, mint nálunk a ketchup. Az alapja nem az itthon közkedvelt lila szilva, hanem a vadon növő mirabolán szilva (vagy kissé prózaibb nevén fosóka); a gyümölcs érettségétől függően pedig készíthető belőle zöld, sárga és piros tkemali is. A szósz az egyik kedvenc ételem, a tárkonyos chakapuli (ჩაქაფული) alapja is, még Tbilisziben kóstoltuk és én azóta imádom (meg imádták a vendégek is Restaurnat Day-en) 

Pár hónappal ezelőttig még beszerezhető volt a szósz az Apáczai Csere János utcai Cmak, orosz élelmiszer üzletben, azonban az utóbbi időben már nem importálnak belőle, úgyhogy kénytelen voltam magamnak készíteni. Az éretlen szilváról idén már lecsúsztam, viszont pirosat még kapni a Fehérvári úti csarnokban!

Hozzávalók*:

  • 1 kg mirabolán szilva 
  • 5 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 evőkanál frissen őrölt koriander
  • 1/2 evőkanál só
  • 1 kk frissen őrölt ánizs
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 1/2 kk őrölt chili

A megmosott szilvákat egészben felraktam főni 3dl vízzel. Amikor már kicsit megpuhultak (10 perc), egy nagyobb lyukú szűrővel átszűrtem (megtartva a szilvalevet későbbre), majd a szűrőt a lábos fölé téve átpasszíroztam a szilvát, hogy csak a magok maradjanak a szűrő alján. A lábost visszatettem a lángra, és annyi vizet adtam hozzá a leszűrt szilvaléből, hogy viszonylag folyós legyen az állaga. A fokhagymát és a fűszereket hozzáadtam, felforraltam, majd kis lángon 40 percig főztem. A forró szószt fertőtlenített üvegekbe öntöttem és 2 napig száraz dunsztoltam. 3 kis üveg lett belőle. 

*A tkemaliban hagyományosan van csombormenta is, most a könnyebb megvalósíthatóság kedvéért ettől eltekintettem (ráadásul az ánizs így is annyira karakteres ízt ad, hogy nekem nem hiányzott belőle).

 

------------------------>>>>>>>>>>> Itt vagyunk, ni, a Facebook-on!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.