Karamellizált céklás tarte tatin

A "tarte tatin" eredetileg egy francia édesség, a fordított alma-torta. A torta eredetét homály fedi, de az biztos, hogy híressé a Tatin nővérek tették, akiknek a fogadójában volt kapható a legendássá vált édesség (állítólag egy elrontott almás pite eredményeként született). Az alma helyett pedig mindenféle más gyümölcsöt, sőt zöldséget is lehet karamellizálni a torta tetejére: Mellissa Clark Tom Colichio receptje alapján paradicsomos tarte tatinról ír, a mindig tökéletes Ottolenghi a krumplis változatát ajánlja, az alábbi recept pedig a Food Republic alapján a céklás verzió. 

Mivel januárban a legjobb a cékla, most érdemes ezzel a recepttel villantani a vasárnapi brunchokon!

Hozzávalók:

  •  2 nagy vagy 4 kicsi cékla
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 3 evőkanál vaj
  • só, bors
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 evőkanál aprított rozmaring, fél evőkanál aprított korianderzöld
  • 5 dkg kecskesajt 

A céklákat alufóliába csomagoljuk egy kis olívaolajjal és 45-55 perc alatt a sütőben puhára sütjük (a videóval ellentétben sokkal jobb a céklát becsomagolva sütni, mert nem szárad ki vagy ég oda). Ezt előre is el lehet készíteni, nekem szokott is lenni a hűtőben sült cékla a szűkösebb napokra, például joghurtos cékla salátát  vagy grúz céklakrémet csinálni.

A cukrot kis lángon megolvasztjuk egy sütő bíró serpenyőben, majd mehet rá a vaj. Ha felolvadt, lehet beledobálni a felszeletelt hagymát és 5 perc alatt megkaramellizálni. A kihűlt céklát megpucoljuk és felszeleteljük és miután megforgattuk a karamellizált hagymában, egyenletesen elegyengetjük a serpenyőben. Sózzuk, borsozzuk és ráterítjük a leveles tésztát. A tésztát pár helyen bevagdossuk, hogy a forró gőz távozni tudjon, majd az előmelegített sütőbe rakjuk és 180 fokon 40 percig sütjük, amíg arany színű nem lesz a tészta. És itt jön a trükkös rész, mert türelmesen meg kell várni, amíg kihűl: minimum 10 percet kell várni, amíg ki lehet fordítani a serpenyőből és még 20 perc, amíg szeletelni lehet. Amint kihűlt, mehet a kecskesajt és a zöldfűszerek a tetejére. 

Én többször is csináltam az ünnepek alatt és mit mondjak, elég népszerű voltam vele! 

 

---->>> Itt van ni a Babramegy Facebook is, ha lájkolnál valamit!