Rettentő hideg van és lássuk be ilyenkor könnyen lesz nyűgös az ember. Ilyenkor a legjobb egy nagy levesfőző projektbe kezdeni, úgyhogy arra jutottam, hogy a január a leves hónapja lesz! Rengeteg olyan recepttel, ami elsősorban szezonális alapanyagból elkészíthető. Persze a régi kedvencekről sem kell megfeledkezni, mint a kókusztejes sütőtökkrémleves, a thai csirkeleves vagy a fahéjas karfiolleves, de most mindenféle újdonság is fog a leveses tálkába kerülni. Leveshónapra fel!
Céklakrémleves (a klasszikus)
Amiből fel kell halmozni otthonra az az alaplé és nem kis adag tejszín! Én sose sűrítek rántással, úgyhogy krémleveseknél mindig a zöldséggel magával, illetve vele főtt krumplival turmixolom. Az alaplé készítéstől nem kell félni, semmit nem igényel, csak hosszú bugyborékoltatást. Én húsleves alaplevet használok, de vegáknak persze ér a zöldségalaplé. Étteremben dolgozó baráttól tanultam, hogy érdemes összegyűjteni a zöldséghéjakat és azokból főzni az alaplevet, majd a végén egy vékony anyagon átszűrni azt. Nagyon ráérőknek és kényes gyomrúaknak persze csak ez alapján szabad főzni, hétköznapra viszont jó ez is.