A répa minden évszakban csodálatos zöldség, de így ősszel-télen különösen lehet örülni a narancssárga pompának, amit a fogásokhoz hoz. A receptben a répát puhára főzzük, majd a saját levét redukáljuk a saláta dresszinghez. A mentától pedig egészen friss íze lesz, csípős fogásokhoz remekül passzol. Saveur recept alapján.
Hozzávalók:
- 70 dkg répa, egyenlő, kb. fél centis vastag karikákra szelve
- 1 kávéskanál só
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé
- 2 kávéskanál cukor
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 csokor menta felaprítva
A répát megpucoljuk, karikára vágjuk és feltesszük egy lábosnyi sós vízben főni kb. 12 percre. Amint a répák puhulni kezdenek kivesszük őket a vízből egy tálba, és a főzővízet tovább forraljuk. A felaprított fokhagymát a vízhez adjuk és addig forraljuk, amíg 1 dl-re csökken a víz mennyisége (kb. 20 perc). Levesszük a lángról, hozzáadjuk az olívaolajat, citromlevet, a cukrot és a római köményt. Az öntetet a répára öntjük és megszórjuk a mentával. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.