A labneh a levantei konyha egyik jellegzetes fogása (ez a terület földrajzilag ma Szíriát, Libanont, Izraelt, Palesztinát és Jordániát foglalja magába), de hasonló krémsajtot fogyasztanak Törökországban, Egyiptomban, vagy Indiában is. Valójában egy lecsepegtetett, sűrű, krémes joghurt, amelyet többnyire friss kenyérrel/ pitával és olívaolajjal kínálnak, Izraelben za'atar-ral (jellegzetes arab fűszerkeverék zöld fűszerekből, szezámmagból, szumákból és sóból áll), Libanonban pirított fenyőmaggal vagy pisztáciával szórják meg. Közel-keleti konyhán általában a mezze (sok apró, közösen elfogyasztott előétel) részeként tálalják, mivel remekül illik csípős fogások mellé (is). A tavalyi olívaolaj tematikájú lakáséttermünkön nagy sikert aratott, érdemes otthon is készíteni belőle. Minimál effort, garantált siker!
Elkészítési idő: 3 perc + 24 óra pihentetés a hűtőben
Hozzávalók:
- 30 dkg jó minőségű görög joghurt
- fél tk só
- tetejére: 1-2 evőkanál olívaolaj (nálam Honest toil olívaolaj) + 2 dkg aprított, pirított pisztácia
A joghurtba belekeverjük a sót (vagy bármilyen más zöldfűszert, igény szerint, bár így simán szerintem a legfinomabb), majd egy tiszta konyharuhával bélelt szűrőbe helyezve 24 órára a hűtőben állni hagyjuk (16-17 dkg krémsajt lesz belőle). Tálaláskor olívaolajjal locsoljuk és serpenyőben pirított, aprított pisztáciával szórjuk meg.
Gyors, vendégváró változata: eleve krémes, magas, min. 10%-os zsírtartalmú joghurtot veszünk, konyharuhába helyezzük, csupán egy órát hagyjuk pihenni, majd jól kifacsarjuk a konyharuhában.
Labneh - libanoni házi krémsajt (Babramegy (c) )