Labneh - libanoni házi krémsajt

A labneh a levantei konyha egyik jellegzetes fogása (ez a terület földrajzilag ma Szíriát, Libanont, Izraelt, Palesztinát és Jordániát foglalja magába), de hasonló krémsajtot fogyasztanak Törökországban, Egyiptomban, vagy Indiában is. Valójában egy lecsepegtetett, sűrű, krémes joghurt, amelyet többnyire friss kenyérrel/ pitával és olívaolajjal kínálnak, Izraelben za'atar-ral (jellegzetes arab fűszerkeverék zöld fűszerekből, szezámmagból, szumákból és sóból áll), Libanonban pirított fenyőmaggal vagy pisztáciával szórják meg. Közel-keleti konyhán általában a mezze (sok apró, közösen elfogyasztott előétel) részeként tálalják, mivel remekül illik csípős fogások mellé (is). A tavalyi olívaolaj tematikájú lakáséttermünkön nagy sikert aratott, érdemes otthon is készíteni belőle. Minimál effort, garantált siker! 

Elkészítési idő: 3 perc + 24 óra pihentetés a hűtőben

Hozzávalók:

  • 30 dkg jó minőségű görög joghurt
  • fél tk só
  • tetejére: 1-2 evőkanál olívaolaj (nálam Honest toil olívaolaj) + 2 dkg aprított, pirított pisztácia

A joghurtba belekeverjük a sót (vagy bármilyen más zöldfűszert, igény szerint, bár így simán szerintem a legfinomabb), majd egy tiszta konyharuhával bélelt szűrőbe helyezve 24 órára a hűtőben állni hagyjuk (16-17 dkg krémsajt lesz belőle). Tálaláskor olívaolajjal locsoljuk és serpenyőben pirított, aprított pisztáciával szórjuk meg.

Gyors, vendégváró változata: eleve krémes, magas, min. 10%-os zsírtartalmú joghurtot veszünk, konyharuhába helyezzük, csupán egy órát hagyjuk pihenni, majd jól kifacsarjuk a konyharuhában. 

Labneh - libanoni házi krémsajt (Babramegy (c) )

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.