Nyári paradicsomos risotto

Júliusban jönnek a legszebb paradicsomok, előkerülhetnek a legjobb paradicsomos receptek! Nyersen, főzve, levesbe, sütve mindenhogyan csodás dolog. A risottoban az a legjobb, hogy mivel a főzési ideje 17 perc, fél óra alatt összedobható, gyors nyári ebéd vagy vacsora lehet belőle.

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 + 4 evőkanál olívaolaj (én a görög Honest toil márkát használom, poszt róluk itt)
  • 300gr színes kisebb paradicsom (pl koktél) + 500gr érett közepes méretű paradicsom
  • 1+1 evőkanál vaj
  • 250gr risotto rizs (arborio fajtájú)
  • 100 ml fehérbor
  • 1,5 L zöldségleves alaplé
  • 80 gr jó minőségű reszelt parmezán
  • 1/2 csokor bazsalikom felaprítva
  • só, bors

Két lábosra van szükség: az egyik, nagyobb méretűben készül a risotto, a másikban a zöldségalaplevet forraljuk fel.  A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A kisebb lábosban takarék lángra feltesszük a zöldség alaplevet. A 300gr kisebb méretű paradicsomokat félbevágjuk, sütőtálba tesszük, meglocsoljuk 4 evőkanál olajjal, sózzuk-borsozzuk és 20 percig sütjük. 

A hagymát felkockázzuk és a risotto lábosában az olívaolajon és az 1 evőkanál vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a rizst, 2 percig pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Hagyjuk pár perc alatt elpárologni az alkoholt. Közben felkockázzuk az 500 gramm paradicsomot és hozzáadjuk a rizshez. A következő 17 percben folyamatosan, merőkanalanként adjuk hozzá az alaplevet a risottohoz és közben folyamatosan keverjük, hogy a rizs egységesen szívja magába a folyadékot. Amint a rizs megpuhult, hozzáadjuk a parmezánt, a bazsalikomot és a másik evőkanál vajat. Sóval, borssal kerekítjük a végén. Tálaláskor a megsült paradicsomokat a risotto tetejére kanalazzuk. 

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.