Júliusban jönnek a legszebb paradicsomok, előkerülhetnek a legjobb paradicsomos receptek! Nyersen, főzve, levesbe, sütve mindenhogyan csodás dolog. A risottoban az a legjobb, hogy mivel a főzési ideje 17 perc, fél óra alatt összedobható, gyors nyári ebéd vagy vacsora lehet belőle.
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 4 + 4 evőkanál olívaolaj (én a görög Honest toil márkát használom, poszt róluk itt)
- 300gr színes kisebb paradicsom (pl koktél) + 500gr érett közepes méretű paradicsom
- 1+1 evőkanál vaj
- 250gr risotto rizs (arborio fajtájú)
- 100 ml fehérbor
- 1,5 L zöldségleves alaplé
- 80 gr jó minőségű reszelt parmezán
- 1/2 csokor bazsalikom felaprítva
- só, bors
Két lábosra van szükség: az egyik, nagyobb méretűben készül a risotto, a másikban a zöldségalaplevet forraljuk fel. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A kisebb lábosban takarék lángra feltesszük a zöldség alaplevet. A 300gr kisebb méretű paradicsomokat félbevágjuk, sütőtálba tesszük, meglocsoljuk 4 evőkanál olajjal, sózzuk-borsozzuk és 20 percig sütjük.
A hagymát felkockázzuk és a risotto lábosában az olívaolajon és az 1 evőkanál vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a rizst, 2 percig pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Hagyjuk pár perc alatt elpárologni az alkoholt. Közben felkockázzuk az 500 gramm paradicsomot és hozzáadjuk a rizshez. A következő 17 percben folyamatosan, merőkanalanként adjuk hozzá az alaplevet a risottohoz és közben folyamatosan keverjük, hogy a rizs egységesen szívja magába a folyadékot. Amint a rizs megpuhult, hozzáadjuk a parmezánt, a bazsalikomot és a másik evőkanál vajat. Sóval, borssal kerekítjük a végén. Tálaláskor a megsült paradicsomokat a risotto tetejére kanalazzuk.