Egyszerűen (Simple)

Nemrég írtam az idén megjelent Samin Nosrat Só, zsí, sav, hő című könyvéről. Ha akkor azt mondtam, hogy ez volt idén az elsőszámú kedvencem, akkor Yotam Ottolenghi szintén idén megjelent legújabb könyve, a Simple erős holtversenyben végezne mellette. 

 

 

Ottolenghi Jeruzsálemben született és nőtt fel, eredetileg nem is szakácsnak készült, diplomát összehasonlító irodalomtudományból szerzett. 29 éves volt mikor úgy érezte, hogy szüksége van egy kis szünetre az akadámiai életből (hmmm, valahonnan ismerős nekem is ez az érzés...), Londonban ment szakácsnak tanulni. Most 49 éves, jelenleg London, és talán a világ egyik leghíresebb szakácsa. Az idei könyvével együtt hét szakácskönyvet jegyez és (az idén júliusban megnyílt ROVI-val együtt) hat éttermet vezet. Lenyűgöző érzékkel keveri a mediterrán és közel-keleti ízeket mindig tökéletesen harmonikus (kicsit édes, kicsit sós, kicsit savanyú, kicsit ropogós) recepteket alkot. Második (Plenty, magyarul Vegetariánus finomságok) és harmadik (Jerusalem, magyarul Jeruzsálem) könyvei hatalmas sikert arattak, bezsebelt velük egy rakás díjat (James Beard Award, Guild of Food Writers Awards) és nemzetközi ismertséget. És nem véletlenül, fantasztikus könyvek, évek óta a polcomon figyelnek (még az egyik tematikus, Hello Ősz lakáséttermünket is ezek a könyvek inspirálták). A Guardianben heti rovatot vezet, érdemes feliratkozni rá!

Ugyanakkor Ottolenghit mindig is érte a jogos kritika, hogy húsz hozzávalós receptjeit nem könnyű otthon reprodukálni. Ezért is születhetett meg Simple című könyve, amiben megmutatja, hogy kevesebb hozzávalóval is lehet mesteri kombinációkat létrehozni. Külön rajongok érte, hogy a könyvben létrehozott egy kategóriarendszer, amivel különösen megkönnyíti az otthoni szakácsok dolgát:  S-szel (short on time) jelöli a gyorsan elkészíhető, I-vel (10 ingridients or less) a kevés hozzávalós, M-mel (make ahaed) az előre elkészíthető, P-vel (pantry) a kamrából gyorsan összedbható, L-lel (lazy) a kevés erőfeszítést igénylő és E-vel jelöli (easier than you think) a nagyon könnyű recepteket. Továbbá szuperül áttekinthető a receptek elrendezése és a fejezetek beosztása is (brunch, nyers zöldség, főtt zöldség, gabonák, tészták, hal, hús, édesség), amitől az egész könyv könnyen forgatható és praktikus. 

Nagyon ajánlom azoknak is, akik nem gyakorlottak a főzésben, könnyen lehet belőle vendégeket lenyűgöző menüt összeállítani. Magyarul tavasszal a Gabo Kiadó gondozásában jelenik majd meg. UPDATE: Megjelent!!

Karfiol tabbouleh (recept Yotam Ottolenghi Simple című könyvéből)

A tabbouleh egy levantei arab saláta (Levante egy történeti földrajzi régió, mely a Közel-Keleten terül el, magában foglalja a mai JordániátIzraelt, Libanont, Palesztinát, Szíriát és Törökország egyes déli területeit). Tradicionálisan bulgurból készítik, de így gluténérzékenyek és diétázók is fogyaszthatják. 

  • 1 nagyobb karfiol (kb. 800gr)
  • 3 citrom leve
  • egy csokor újhagyma felaprítva
  • 50gr petrezselyem felaprítva
  • 25gr kapor felaprítva
  • 20gr menta felaprítva (én a Lumen Zöldségesből szoktam venni)
  • 1 tk őrölt szegfűbors
  • 3 ek olívaolaj
  • fél gránátalma magja (szerintem az itthon kaphatóak kisebbek, úgyhogy belefér egy egész is)
  • só, bors

[1] A karfiolnak kivágjuk a kemény torzsáját, eltávolítjuk a leveleit. Nagyobb darabokra vágjuk, majd az aprítógépben szemesre daráljuk (figyelni kell, hogy ne daráljuk túl, ne legyen pép). [2] A karfiolt egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a citrom levét és 1 1/4 tk sót, majd hagyjuk 20 percig marinálódni. [3] Végül hozzáadjuk a felaprított zöldfűszereket, a szegfűborsot, az olívaolajat és a gránátalmamagokat. Nagy mennyiség, 6-8 főre elegendő saláta lesz belőle.