Télen még inkább tud hiányozni valami ropogós és vitamindús étel, ez az egyszerű saláta egyszerre tudja ezt a kettőt. A karalábét a rokonaihoz (kápsztához, karfiolhoz, fodros kelhez és brokkolihoz) hasonlóan a vadkáposztából nemesítették és mindenféle tévhittel szemben nem csak a gumója, hanem a levele is ehető (ne hagyjuk a zöldségesnek, hogy levágja nekünk, mehet a levesbe, főzelékbe, salátába is!). Azért is passzol remekül olyan távol-keleti hozzávalókhoz, mint a szezámolaj, mert nem csak Európában és Amerikában, hanem Vietnámban is elterjedt zöldség. Már 100gr nyers karalábé tartalmazza a férfiak ajánlott napi C vitamin szükségeltünk 68%-át, nőknél a 82%-át és még főzve is férfiaknál 60%-át, nőknél 72%-át.
A szezámmagolajat semmiképp nem érdemes kihagyni a receptből, az fogja össze igazán az ízeket.
Hozzávalók:
- 1 fej karalábé
- 2 savanykás ízű alma (pl. topáz vagy jonathán)
- 1 lime reszelt héja és leve
- 2 evőkanál semleges ízű olaj (pl. napraforgó vagy földimogyoró)
- 1 evőkanál szezámmagolaj
- fél tk só
- 1 evőkanál sótlan földimogyoró
- 1 evőkanál szezémmag
- tetejére (opcionális): friss menta aprítva
[1] A karalábét megpucoljuk, az almát kicsumázzuk, majd mindkettőt vékony, gyufaszálakra vágjuk. [2] A lime levét, reszelt héját, a kétféle olajat és a sót egy külön tálban elkeverjük, meglocsoljuk vele a zöldségeket, majd alaposan átforgatjuk a salátát. [3] A mogyorót és a szezámmagot külön-külön egy serpenyőben megpirítjuk, majd megszórjuk vele a salátát. [4] (Opcionális) Megszórjuk friss menta levelekkel és tálaljuk.