A nagy piaci tojás teszt

Van-e különbség a piaci tojások között? Megéri-e kicsit drágábbat venni? Vagy a jóval drágábbat? Négy különböző piaci tojás összehasonlítása következik.

Azt talán már mindenki tudja, hogy a tojásokon található piros nyomtatott számsor első száma az állattartás módjára vonatkozik:

0: biotojás
1: szabadtartásos, kifutós tartási rendszerben termelt tojás
2: különböző istállózott, de nem ketreces tartás
3: ketreces tartási mód

(A helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre).

A tesztben nincsen 3-as vagyis ketreces tojás, mivel még a legújabb szabályozás szerint  is "egy csirke épphogy A4-es papírlapnál nagyobb alapterületű, 40 centi magas ketrecben tölti a nap 24 óráját, és az állatok még az új szabályozás értelmében feljavított ketrecekben sem tudnak megfelelően mozogni. Kapirgálni, kinyújtóztatni a szárnyaikat, verdesni velük, természetes igényeiket csak korlátozottan tudják kielégíteni." Szóval tudatos fogyasztóként a 3-as jelölésű tojást mindenképp kerülni éredmes. 

A tesztben szereplő első két tojást a Hunyadi téren vásároltam, ezek tartásáról nincs részletes információ, számuk alapján lehet tudni, hogy nem ketreces tartásúak.

A harmadikat a Kalema kertből rendelem hetente. Ismerős család tart állatok, közvetlenül lehet tőlük rendelni. Náluk a tyúkok egész nap kint kapirgálnak. Kukoricát és zöldet kapnak a kertből. A hely, ahol éjszakára vannak bezárva egy félig nyitott, de két oldalt zárt hely. Külön helye van a tojni készülőnek szénával bélelve. Télen sincsenek tápozva, mert hagyják őket pihenni. 

A negyedik tojás a luxus tojás, a Heppenheimer család  tartja őket. Állataiknak hagyományos tartási körülményeket biztosítanak: a tyúkok napközben körbekerített fás, ligetes területen, az istálló mögötti gyümölcsösben tartózkodnak, éjszaka kényelmes istállóban pihennek. 2018-ban a Magyar Gasztronómiai Egyesülettől (MGE) Arany-szalag díjat kapott. 

A tesztben szereplő tojások (vásárlás ideje: 2019. március 8.)

  1. Hunyadi téri piac belső zöldségesénél vett tojás - 2-es számozású ("háztáji") - 40ft/db
  2. Hunyadi téri piac termelői árustól vett - 1-es számozású - 50ft/db
  3. Kalema kert - számozás nélküli - 55ft/db
  4. Heppenheimer Aranyszalagos tojás a Fény utcai piacon található Filus Ferenc baromfiboltjából - ??? - 80ft/db

Méretre és szín skálára hasonló tojások:

8 peres gőzöléses módszerrel készített tojások mindegyike könnyen pucolható, egyenletes felületű. A tojássárgának színében megfigyelhető a különbség: amíg az első és második között nincs különbség, a harmadik Kalema kerti tojás sárgája élénkebb sárga, a negyedik tojás a legsárgább. Ízben és krémességben a harmadik és negyedik tojás emelkedik ki. 

Tükörtojás formájában is látszik a színek között a különbség. A fehérje a harmadik és negyedik tojásnál sült a legegységesebbbre. 

Egyértelmű a lineáris növekedés a minőségben a kategóriák között. Íz-ár-érték arányban azonban abszolút a harmadik, Kalema kerti tojás a győztes. Hozza azt, amit egy igazi tojásnak tudnia kell és nem aranyárban van. Éppen ezért érdemes közvetlenül termelőtől vagy éppen doboz rendszerben vásárolni, mert jobb minősgében, az élelmiszerről több információ birtokában, az állatok etikus tartását biztosítva juthatunk élelmiszerhez. 

Az alábbi linken, a Tudatos Vásárlók Egyesülete által összegyűjte találjátok a különböző vásárló közösségeket, vásároljatok ti is minél többen közvetlenül a termelőtől:

2019-ben is várnak a közösségi gazdaságok

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.