Az ezeregy éjszaka ízei

 

Szerettem, hogy ez egy igazán egyszerűen megvalósítható recept, nem kell hozzá különleges hozzávaló, piacról beszerezhető minden (bárányt lehet marhával helyettesíteni).

Hozzávalók:

  • növényi olaj
  • 2 nagy vöröshagyma felkockázva
  • 600-800gr báránycomb* felkockázva
  • 2 kk őrölt kömény
  • 1 kk őrült fahéj (ez van az eredeti receptben, nekem mondjuk kétszer ennyi is elfért benne)
  • 1 kk kurkuma
  • 1 kk só
  • 2 ek folyó méz
  • 250 gr aszalt sárgabarack

*Szabadtartású bárányt szombatkonként a MOM Biopiacon szoktam venni.

[1] Egy nagyobb lábosban a hagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű bárányt és barnára pirítjuk. [2] Hozzéadjuk a fűszereket, a mézet és annyi forrásban lévő vizet, hogy ellepje. Megkeverjük majd alacsony lángon 1 óra 15 percet főzzük. [3] Ha lejárt az idő hozzáadjuk az aszalt barackot és további 45 percig főzzük. A két óra alatt a bárány omlósra fő, a barack pedig krémesre puhul. 

Sáfrányos és citromos csirke

 

Joghurtban pácolt csirkét és citromlében pácolt csirkét már számtalanszor csináltam, de még sosem jutott eszembe mixelni ezt a kettőt. Szerettem ebben a receptben, hogy ez is nagyon könnyen megvalósítható, abszolút minimál effortot igényel (a munkát elvégzi a pácolás) és mégis élénk sárga színével beragyogja az ebédlőasztalt. 

Hozzávalók:

  • 4 hagyma félbevágva és vékonyra szeletelve
  • 5 citrom leve (ha bio citrom mehet rá a héjja is reszelve)
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 kk kurkuma
  • 400gr görög joghurt
  • 3 ek tört tengeri só (asztali sóból jóval kevesebb is elég)
  • egy nagy csipet sáfrány
  • 3 ek forrásban lévő víz
  • 6 nagy csirkemell* csont és bőr nélkül (nálam most csirkecomb volt itthon, de csirkemellel valóban jobban működik)

*Szabadtartású csirkét csütörtökönként a Fény utcai piacon a Filus Ferenc hentesüzletében vagy a Szatyor Boltba rendelve szoktam venni.

[1] Egy nagy tálban összekeverjük a hagymát, citromlevet, olajat, kurkumát, joghurtot, sót. Egy mozsárban összetörjük a sááfrányt, felöntjük vízzel és 10 percig állni hagyjuk. Utána a joghurthoz adjuk és az egészet alaposan elkeverjük. [2] A joghurtos páchoz adjuk a csirkét és minimum 1 órát, de jobb esetben egy éjszakát a hűtőben pácolódni hagyjuk. [3] Kivesszük a húst a pácból. Előmelegített sütőben vagy grillen a csirkemellet 18-20 perc alatt, csirkecombot 20-25 alatt megsütjük. 

 

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.