Fűszeres báránypörkölt aszalt barackkal
Szerettem, hogy ez egy igazán egyszerűen megvalósítható recept, nem kell hozzá különleges hozzávaló, piacról beszerezhető minden (bárányt lehet marhával helyettesíteni).
Hozzávalók:
- növényi olaj
- 2 nagy vöröshagyma felkockázva
- 600-800gr báránycomb* felkockázva
- 2 kk őrölt kömény
- 1 kk őrült fahéj (ez van az eredeti receptben, nekem mondjuk kétszer ennyi is elfért benne)
- 1 kk kurkuma
- 1 kk só
- 2 ek folyó méz
- 250 gr aszalt sárgabarack
*Szabadtartású bárányt szombatkonként a MOM Biopiacon szoktam venni.
[1] Egy nagyobb lábosban a hagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű bárányt és barnára pirítjuk. [2] Hozzéadjuk a fűszereket, a mézet és annyi forrásban lévő vizet, hogy ellepje. Megkeverjük majd alacsony lángon 1 óra 15 percet főzzük. [3] Ha lejárt az idő hozzáadjuk az aszalt barackot és további 45 percig főzzük. A két óra alatt a bárány omlósra fő, a barack pedig krémesre puhul.
Sáfrányos és citromos csirke
Joghurtban pácolt csirkét és citromlében pácolt csirkét már számtalanszor csináltam, de még sosem jutott eszembe mixelni ezt a kettőt. Szerettem ebben a receptben, hogy ez is nagyon könnyen megvalósítható, abszolút minimál effortot igényel (a munkát elvégzi a pácolás) és mégis élénk sárga színével beragyogja az ebédlőasztalt.
Hozzávalók:
- 4 hagyma félbevágva és vékonyra szeletelve
- 5 citrom leve (ha bio citrom mehet rá a héjja is reszelve)
- 4 ek olívaolaj
- 1 kk kurkuma
- 400gr görög joghurt
- 3 ek tört tengeri só (asztali sóból jóval kevesebb is elég)
- egy nagy csipet sáfrány
- 3 ek forrásban lévő víz
- 6 nagy csirkemell* csont és bőr nélkül (nálam most csirkecomb volt itthon, de csirkemellel valóban jobban működik)
*Szabadtartású csirkét csütörtökönként a Fény utcai piacon a Filus Ferenc hentesüzletében vagy a Szatyor Boltba rendelve szoktam venni.
[1] Egy nagy tálban összekeverjük a hagymát, citromlevet, olajat, kurkumát, joghurtot, sót. Egy mozsárban összetörjük a sááfrányt, felöntjük vízzel és 10 percig állni hagyjuk. Utána a joghurthoz adjuk és az egészet alaposan elkeverjük. [2] A joghurtos páchoz adjuk a csirkét és minimum 1 órát, de jobb esetben egy éjszakát a hűtőben pácolódni hagyjuk. [3] Kivesszük a húst a pácból. Előmelegített sütőben vagy grillen a csirkemellet 18-20 perc alatt, csirkecombot 20-25 alatt megsütjük.