Ez az üdítő citromos, savanykás leves nagyon hasonlít a görög avgolemono-hoz és török rokonához is, annyi különbséggel, hogy ebben nincsen rizs, cserében van benne jó adag zöldfűszer. Ha van otthon előre elkészített csirkealaplevünk, vagy hétvégéről megmaradt csirkelevesünk pár perc alatt elkészíthető, és új fogássá varázsolható az előző napi leves is.
Jó minőségű sáfrányt a Wesselényi utcai Szép Kis Indiában kaptam, nem lehet ám helyettesíteni sáfrányos szeklicével. Ha nem kapunk, inkább hagyjuk ki belőle, válasszunk házitojást, hogy annak a sárgája fess halvány sárgára a levesünket.
Hozzávalók
- 1,5 L csirkealaplé*
- fél tk sáfrány
- 2 ek vaj
- 2 vöröshagyma apró kockára vágva
- 1 ek liszt
- fél tk fahéj
- fél tk koriandermag
- 2 tojás
- 1 citrom leve
- só, bors
- friss zöldfűszerek: koriander, petrezselyem, kapor
[1] Egy nagyobb lábosban felforraljuk az alaplevet. Egy deci levest kiveszünk egy pohárba, beletessük a sáfrányt és 15 percig állni hagyjuk. [2] Egy másik nagyobb lábosban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a hagymát és megdinszteljük. Megszórjuk liszttel és 1 perc alatt összekeverjük vele (kvázi egy rántást készítünk). Megszórjuk a fűszerekkel, hozzáöntjük az alaplevet és a sáfrányos levest is. [3] Egy külön, fél literes edényben felverjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a citrom levét és alaposan elkeverjük. Ezután merőkanalanként hozzámérünk a tojásos keverékhez a forró levesből és folyamatosan elkeverjük vele. 3-4 dl leves elkeverése után a tojásos keveréket öntjük vissza a leveshez, összemelegítjük, de már nem forraljuk (különben kiforr a tojás)! [3] A friss zöldfűszerekkel megszórva tálaljuk. (Mivel mi poharakban tálaltuk, előtte leszűrtük a levest, hogy a hagyma darabok ne legyenek zavaróak)
*Alaplé: 1,5L vízhez 1,5 kg csirkeaprólékot, 1 fej vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, 1 tk egész borsot adunk és 2,5 órán keresztül alacsony lángon, a habot időnként leszedve, főzzük.
(A recept Darra Goldstein: The Georgian Feast című könyvéből vett recept változata)