Paradicsomszósz télire

Évekig nem álltam neki az otthoni paradicsom elrakásnak, mert annyira időigényesnek tűnt, hogy nem érte meg. Idén viszont annyira szép paradicsomokhoz jutottam, hogy ideje volt feltérképezni a legjobb és leghatékonyabb befőzési módokat. 

Megjegyzés: Mint minden befőzés, azért ez is időigényes feladat, de amit az időn vesztünk azt minőségben és pénzben visszanyerjük a végén. 

Paradicsomszósz passzírozó nélkül

Nyilvánvalóan akkor éri meg paradicsomot elrakni, ha olcsón jutunk hozzá (vagy mi magunk termeljük) és ha jó minőségű, napérlelte. Jó minőségű 720 ml-es paradicsomszószt 800-1000Ft-os áron kapni, úgy érdemes kalkulálni, hogy 1,5 kg paradicsomból kapunk egy ekkora üvegre valót. 

Bármelyik fajta paradicsomból lehet befőzésre használni, én a legelterjedtebb (nem koktél) kerek, fürtös fajtát veszem a kedvenc zöldségesemnél, árban ez éri meg a legjobban. 

A magam részéről semmi bajom vele, ha a paradicsom magja is a szószba kerülnek. Éppen ezért én nem használok passzírozót, hanem hámozás után a teljes paradicsomot főzöm, majd pürésítem. 

Töltenivaló csíkos paradicsomok (Fotó: Babramegy (c))

Hámozás: Még ha a magok maradhatnak is, a héját mindenképpen érdemes eltávolítani, nem csak a kellemetlenül pöndörödő állaga, hanem enyhén kesernyés íze miatt is. Az általánosan bevett módszer szerint egy lábosban forrásban lévő vízbe tesszük a paradicsomokat, majd 30-40 másodperc múlva kivesszük és azonnal jeges vízbe tesszük őket sokkolódni. Amint kihűltek azonnal pucolhatóak. De ha egyébként is szétfőzzük őket, akkor egyszerűen leforrázhatjuk és hagyhatjuk 15 percig a forró vízben kihűlni őket, így nem kell egy extra jeges vizes edényt is használnunk (minden más receptben, amikor megőriznénk a paradicsom állagát, akkor maradjunk a jeges vizes sokkolás módszerénél).

Állag: Szabadon, mindenki a saját ízlése szerint eldöntheti, hogy milyen sűrűséget szeret, én nem bánom, ha maradnak benne darabos részek, ezért nem szoktam teljesen simára turmixolni. 

Ízesítés: Tartósítás szempontjából én inkább száraz fűszereket használok (fokhagymapor, szárított oreganó), de érdemes mindenfélével kísérletezni, akár a paradicsom levelével is (a Séf és Kertész kézműves paradicsommártásába például egy quilquiña nevű dél-amerikai zöldfűszert tesznek, aminek semmihez sem hasonlítható, különleges íze van)

Főzési idő: Szintén személyes preferencia kérdése, alacsonyabb főzési idő frissebb ízt, de hígabb szószt, hosszabb főzési idő teltebb, mártásos ízt eredményez. Nekem 40-50 perc az ideális főzési időm.

Tartósítás: A tartósítás első számú alapszabálya, hogy a befőttesüvegeknek és fedelüknek is tökéletesen tisztáknak kell lenniük. Használhatunk száraz vagy nedves dunsztot is. A száraz dunsztnál saját hővel sterilizálunk. A sterilizált üvegbe töltjük a krémeket, lezárjuk, majd utána újságpapírba bugyoláljuk az üvegeket. Ezt követően szorosan egymás mellé tesszük, és plédekkel, takaróval bebugyoláljuk az üvegeket. Ebben a dunsztban lassanként hűlnek ki az üvegek, ami beletelik egy-két napba. Nedves dunszt alkalmazásakor a feltöltött, lezárt üvegeket nagy lábasban, vízben forraljuk. Itt arra kell figyelni, hogy az üvegek ne érjenek közvetlenül a lábos aljához, mert elpattanhatnak. Vagy egy rácsot helyezzünk a lábos aljára, vagy egy konyharuhát tegyünk bele.

Elkészítés:

  1. A megvásárolt paradicsomokat megmossuk, kivágjuk a csumájukat, majd a feneküknél keresztbe bemetszük a héjukat, hogy könnyen meg tudjuk majd pucolni őket.
  2. Egy nagy edénybe tesszük őket és leöntjük annyi forrásban lévő vízzel, ami teljesen elfedi őket és 15 percig állni hagyjuk a forró vízben őket. Kivesszük őket és egyszerűen egy mozdulattal le lehet húzni a héjukat. 
  3. Egy nagy, vastagfenekű lábosba tesszük az előkészített paradicsomokat, a kezünkkel összenyomjuk őket, sózzuk és feltesszük főzni. Ha elérte azt a paradicsomos ízt, amit szeretnénk, hozzáadunk friss citromlevet (1,5 kg paradicsomhoz nekem fél citrom leve) és egy botmixerrel pürésítjük.. Ha túl hígnak ítéljük, további főzési idővel sűríthetjük. 
  4. Alaposan, forró vízzel kimosott üvegekbe töltjük, szorosan lezárjuk. Száraz vagy nedves dunszttal tartósítjuk. 
Fotó: Babramegy (c)

Ne maradj le róla, kövess Facebookon vagy Instagrammon is!