Hasselback sütőtök bazsalikom szósszal

Eljöttek a hetek, amikor búcsúzni kell a nyári zöldektől és köszönteni az őszi zöldségeket. A bazsalikomot és chilit még utoljára le kell szüretelni, a sütőtököt viszont már be lehet zsebelni a termelőktől (én most például a nővéremtől, a zuglói klímakertből kaptam).

A "Hasselback burgonya" fogása a nevét a stockholmi Hasselbacken étteremről kapta, ahol a beirdalt és legyezőszerűen megsülő krumpli ötlete megszületett. Az eredeti recept szerint sima burgonyával készítették, amit vajjal és kenyérmorzsával szórtak meg. Szokták édesburgonyából is készíteni, de remek dolog az éppen beérő sütőtököt is így készíteni. 

A Hasselback módon sütött zöldség beirdalásakor fontos, hogy ne vágjuk át teljesen, hanem az alsó része egyben maradjon, és így összetartsa azt. Szuper trükk két evőpálcikát a zöldség fölé és alá rakni, így amikor átvágjuk egy nagy késsel, a kés éle csak a pálcikákig tud hatolni, és így nem vágjuk át teljesen a készülő zöldséget. 

Fotó: Babramegy (c)

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütőtök
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk rozmaring
  • fél tk só

Bazsalikom szósz:

  • 1 csokor bazsalikom
  • 3-4 ek olívaolaj
  • fél citrom leve
  • fél tk chili
  • negyed tk só

[1] A sütőtököt keresztben ketté vágjuk, mindkét felét használhatjuk, de az öblösebb vége mutatósabb. Hosszában is keresztbe vágjuk, a magokat kikaparjuk. Zöldséghámozóval megpucoljuk. A fenti módon beirdaljuk. [2] Az apróra vágott fokhagymát a szeletek közé dugdossuk. Az olajjal meglocsoljuk, sózzuk és megszórjuk a rozmaringgal. 

Fotó: Babramegy (c)

[3] 220 fokos előmelegített sütőben egy órát sütjük. [4] Eközben a bazsalikom szószhoz a bazsalikomot apróra vágjuk, elkeverjük az olajjal és citrommal, megsózzuk. A megsült tökre kanalazzuk a bazsalikom szószt és vékonyra szeletelt chilit. Melegen tálaljuk.

Fotó: Babramegy (c)

Ne maradj le róla, kövess Facebookon vagy Instagrammon is!