Megjelent az első szakácskönyvem, az Idei, haza, zöld, ezért összegyűjtöttem, hogy mit találsz a könyvben:
A könyv felépítése
- AZ ELSŐ FEJEZETEKBEN a vásárlásban és a főzésben számomra fontos alapelvekről írok. Bemutatok néhány élelmiszer-hulladék csökkentő tippet és trükköt, beleértve a dunsztolást, fermentálást. Végül itt sorolom fel a receptek elkészítéséhez használt alapvető hozzávalókat (só, olaj, stb.) és konyhai eszközöket is.
- NÉGY ÉVSZAK A könyv négy fő fejezetből áll: Tavasz, Nyár, Ősz és Tél. Mindegyik 10-10 zöldség leírásából és az azokból készített krém receptjeiből áll. A fejezetek közti tájékozódást a tartalomjegyzékben is látható színkód segíti.
- ALAPANYAGOK Az évszak fejezetek első része a zöldségeket (vagy gyümölcsöket vagy gombákat vagy magokat) szezonjuk szerinti sorrendben mutatja be. Az adott zöldség betakarítási és tárolási idejét a cím feletti sávban olvashatjuk. A szócikkekhez összegyűjtöttem a származásuk helyét, idejét és az általam legérdekesebbnek vélt biológiai vagy kulturális érdekességeket. Alul pedig minden zöldségnél jelzem, milyen szempontok alapján érdemes vásárolni és hogyan a legjobb tárolni. Utóbbihoz mindig többféle módszert is kipróbáltam, és a legjobbnak bizonyulót írtam le.
- ZÖLDSÉGKRÉMEK Az évszak fejezetek második felében következnek a receptek az előttük felsorolt zöldségek sorrendjében. Az összes krém gluténmentes és vegetáriánus, nagy részük pedig vegán vagy a recept hozzávalóinál jelzett módon könnyen vegánná tehető. Ezt a krém más tulajdonságaival együtt piktogram jelzi az oldalak felső sávjában.
- SNACKEK Az ötödik nagy fejezetben a krémekhez ajánlott kiegészítők szerepelnek. Itt a tippek után a tálalás alcímnél lehetséges párosításokat is ajánlok.
- PIKTOGRAM RENDSZER Az egyes recepteknél a felhasználási módokat is piktogramok mutatják meg, így gyorsan el lehet dönteni, hogy szendvicskrém, mártogatós, köret, tésztaszósznak is használható, alaplével felöntve leves készíthető belőle. Az óra jele pedig azt jelenti, hogy a recept gyorsan elkészíthető.
- A KÖNYV VÉGÉN található a felhasznált irodalom, a tárgymutató, és a kedvenc beszerzőhelyeimet listázó melléklet. Végül a szezonnaptár összegyűjtve mutatja meg a hazai zöldségek-gyümölcsök beérési idejét, így segítve a szezonális vásárlást, főzést.
Beszerzőhelyek
- Ha szeretnétek a könyvet megszerezni, megvásárolható a HVG oldalán, de más nagyobb könyves online felületek (Libri, Bookline) bármelyikén is. A legnagyobb könyvesboltok polcain is megtalálható már.
- Megvásárolható a Szatyorbolt és a Felelős Gasztrohős oldalán keresztül is, ennek az az előnye, hogy a vásárlással ezeket a fenntarthatóságért dolgozó szervezeteket is tudjátok támogatni. Sőt, a Felelős Gasztrohősnél most környezetbarát textilszalvétákkal együtt Karácsonyi csomagban is megvásárolható.
- Ha valaki lemaradt volna a dedikálásról, de szeretne aláírt példányt, az általam nagyon szeretett Buono Olívaolaj és Tésztaszaküzletből tud aláírt példányt vásárolni.
A csapat, akik nélkül nem született volna meg a könyv
- Fotók: Heim Alexandra
- Stylist: Freundlieb Anna
- Grafika és tördelés: Csepella Olivér
- A könyvben szereplő kerámiák: Hugi Ceramic Design, Lakatos Ábel Ceramics
Ha nem szeretnél lemaradni a posztokról, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!