Mit találsz a szakácskönyvemben?

Megjelent az első szakácskönyvem, az Idei, haza, zöld, ezért összegyűjtöttem, hogy mit találsz a könyvben:

Már a könyvesboltokban

A könyv felépítése

  • AZ ELSŐ FEJEZETEKBEN a vásárlásban és a főzésben számomra fontos alapelvekről írok. Bemutatok néhány élelmiszer-hulladék csökkentő tippet és trükköt, beleértve a dunsztolást, fermentálást. Végül itt sorolom fel a receptek elkészítéséhez használt alapvető hozzávalókat (só, olaj, stb.) és konyhai eszközöket is.
  • NÉGY ÉVSZAK A könyv négy fő fejezetből áll: Tavasz, Nyár, Ősz és Tél. Mindegyik 10-10 zöldség leírásából és az azokból készített krém receptjeiből áll. A fejezetek közti tájékozódást a tartalomjegyzékben is látható színkód segíti.
Az őszi fejezet színe rozsdavörös
  • ALAPANYAGOK Az évszak fejezetek első része a zöldségeket (vagy gyümölcsöket vagy gombákat vagy magokat) szezonjuk szerinti sorrendben mutatja be. Az adott zöldség betakarítási és tárolási idejét a cím feletti sávban olvashatjuk. A szócikkekhez összegyűjtöttem a származásuk helyét, idejét és az általam legérdekesebbnek vélt biológiai vagy kulturális érdekességeket. Alul pedig minden zöldségnél jelzem, milyen szempontok alapján érdemes vásárolni és hogyan a legjobb tárolni. Utóbbihoz mindig többféle módszert is kipróbáltam, és a legjobbnak bizonyulót írtam le. 
A betakarítás és eltárolhatóság idejét piktogram jelzi.
  • ZÖLDSÉGKRÉMEK Az évszak fejezetek második felében következnek a receptek az előttük felsorolt zöldségek sorrendjében. Az összes krém gluténmentes és vegetáriánus, nagy részük pedig vegán vagy a recept hozzávalóinál jelzett módon könnyen vegánná tehető. Ezt a krém más tulajdonságaival együtt piktogram jelzi az oldalak felső sávjában. 
Minden receptnél extra TIPP-et is írtam, ami a zöldség egyéb felhasználására vagy az élelmiszerhulladék csökkentésére vonatkozik.
  • SNACKEK Az ötödik nagy fejezetben a krémekhez ajánlott kiegészítők szerepelnek. Itt a tippek után a tálalás alcímnél lehetséges párosításokat is ajánlok.
Falafelkenyér, zöldségcsipsz, rántott mángoldlevél, sült édesburgonya-szendvics és további snackek a könyv végén
  • PIKTOGRAM RENDSZER Az egyes recepteknél a felhasználási módokat is piktogramok mutatják meg, így gyorsan el lehet dönteni, hogy szendvicskrém, mártogatós, köret, tésztaszósznak is használható, alaplével felöntve leves készíthető belőle. Az óra jele pedig azt jelenti, hogy a recept gyorsan elkészíthető.
Egyszerű piktogram rendszer segíti a gyors tájékozódást
  • A KÖNYV VÉGÉN található a felhasznált irodalom, a tárgymutató, és a kedvenc beszerzőhelyeimet listázó melléklet. Végül a szezonnaptár összegyűjtve mutatja meg a hazai zöldségek-gyümölcsök beérési idejét, így segítve a szezonális vásárlást, főzést.
A könyv végén található szezonnaptárban pillanatok alatt ki lehet nézni az idény alapanyagokat.

Beszerzőhelyek

  • Ha szeretnétek a könyvet megszerezni, megvásárolható a HVG oldalán, de más nagyobb könyves online felületek (Libri, Bookline) bármelyikén is. A legnagyobb könyvesboltok polcain is megtalálható már. 
  • Megvásárolható a Szatyorbolt és a Felelős Gasztrohős oldalán keresztül is, ennek az az előnye, hogy a vásárlással ezeket a fenntarthatóságért dolgozó szervezeteket is tudjátok támogatni. Sőt, a Felelős Gasztrohősnél most környezetbarát textilszalvétákkal együtt Karácsonyi csomagban is megvásárolható.
  • Ha valaki lemaradt volna a dedikálásról, de szeretne aláírt példányt, az általam nagyon szeretett Buono Olívaolaj és Tésztaszaküzletből tud aláírt példányt vásárolni. 

A csapat, akik nélkül nem született volna meg a könyv

Ha nem szeretnél lemaradni a posztokról, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!