Elég ritkán osztok meg édesség recepteket itt a blogon, ami egyrészt abból fakad, hogy nem vagyok kifejezetten édesszájú, másrészt sokkal jobban szeretek szabadon és impulzívan főzni, amit a sütés precizitás igénye egyáltalán nem enged meg (és erről korai süti tragédiák tesznek bizonyosságot). Ezért se szeretek kenyeret sütni, ahol minden lépésnek tökéletesen pontosan kell történnie és ezért szeretek jobban tejsavasan fermentálni, ahol csak összedobom a zöldségeim és a fűszereket és meglátjuk mi történik.
Most mégis nekiálltam sütögetni, mert a Felelős Gasztrohős és az Ittaszezon.com felkértek, hogy vegyek részt az alma népszerűsítő kampányukban. Szeretnék, hogy
- ismerjük meg az itthoni almafajtákat
- a messziről hozatott, tartósított és ki tudja miként termesztett gyümölcsökkel szemben az alma népszerűbbé váljon
- a hazai kistermelők gazdaságosan tarthassák fenn almásaikat
- és így egészségesebben és fenntarthatóbban étkezzen a lakosság (helyit és termelőit választva)
Nemes célok, éljen a hazai és szezonális zöldség-gyümölcs, úgyhogy következzen egy fantasztikus almás édesség, elég kevés alapanyag kell hozzá és garantált a siker!
Sajttortával töltött sült alma
- 2 nagyobb alma (pl. idared)
- 2 ek vaj
- 1/4 tk őrölt fahéj
- 1/4 tk őrölt szegfűszeg
- 3 db zabkeksz
- 125 gr szobahőmérsékletű (!) sajtkrém
- 1 tojás
- 32 gr vaníliás cukor
[1] Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. [2] Az almákat megmossuk, levágjuk a kalapjukat és egy kis kanállal kikaparjuk az almahúst, kb. egy centi széles alma falat hagyva (vigyázzunk, hogy ne lyukasszuk ki). [3] A vajat egy kisebb lábosban vagy mikróban felolvasztjuk, majd belekeverjük a fűszereket. A kibelezett almákat kikenjük a fűszeres vaj felével (lehet ecsetet használni, de az ujjunkkal is remekül működik.) Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. [4] A fűszeres vaj másik felébe belemorzsolunk 2 db zabkekszet, majd ezt beleszórjuk az almák aljába. [5] Egy magas falú edénybe tesszük a sajtkrémet, a tojást és a vaníliás cukrot majd habverővel egységesre keverjük. Ezt a tölteléket öntjük bele az almákba. [6] A sütőben 25-30 percig sütjük őket, majd teljesen hagyjuk kihűlni. Tálaláskor a tetejére morzsoljuk a harmadik zabkekszet.
Kövessétek a #mindennapialma hashtaget instán és nézegessétek és főzzétek le a többiek receptjeit is. A beérkezett receptek közül március első felében, pedig egy szakmai zsűri dönti el, melyik lesz 2021 telének kedvenc almatippje. Pócsik Gergő (Vadkelet), Simon Mátyás (Simon Gyümölcs), Kovács Barna almatermelők és a KIOSK séfje, Orosz Gábor képviseli majd a szakmai zsűrit.
Hajrá alma!
Ha tetszett a poszt, nézz bele az első saját szakácskönyvembe, ha nem szeretnél lemaradni a posztokról, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!