Aki követi a blogot, az tudja, hogy nagy Yotam Ottolenghi rajongó vagyok, három éve megjelent Simple (Egyszerűen) című könyve nagy kedvencem, heti rendszerességgel főzök belőle.
Tavaly megjelent az új könyve Flavour (talán Íz vagy Ízek lesz magyarul UPDATE: végül Zamat címmel jelent meg), amit még szeptemberben szereztem be, de csak most jutottam el oda, hogy elkezdjek belőle főzni is (feltételezem, hogy a Gabo Kiadó ezt is meg fogja jelentetni magyarul is). Ebben nagy lökést adott, hogy egy hete nyílt egy ázsiai-indiai élelmiszerbolt itt nálam a 6. kerületben, így nem kell messzire menni a különlegesebb hozzávalókért sem. Mert ehhez a könyvhöz kell bizony tenni egy nagyobb exotikus hozzávalók beszerző túrát, kifejezetten nem az egyszerű hozzávalókra, hanem az ízbombákra épít. Amíg az előző könyve kezdőknek is tökéletes ajándék volt, addig a Flavour már inkább a haladó szint, azoknak, akik szeretnek különlegesebb hozzávalókat és ízeket. Viszont ezek tényleg ízbombák! Még csak pár receptet készítettem el, de azok mind tényleg fantasztikusak, abszolút jó szívvel ajánlom minden kalandkereső gasztronómia rajongónak. Nagyon nagy részt vega vagy könnyen vegánná tehető receptek szerepelnek benne, magamfajta zöldségszerelmes étrendet folytatónak az egyik kedvenc idei könyve.
Minden recept tökéletesen követhető, mindegyikhez tartozik kép (korábbi Ottolenghi szakácskönyvekre ez nem feltétlenül volt igaz, ami nehezítette az elkészítést), a könyv elején pedig található egy leggyakoribb hozzávaló lista, hogy megkönnyítsék az első nagy bevásárlást. Egy-egy receptben annyi őrületes íz van, hogy néha még azt is megbocsátja a recept, ha néhány fűszert kihagyunk belőle.
Ez a csicseriborsó lisztes palacsinta például friss curry levelet javasol, de ezt még sose tudtam levadászni, és megvallom anélkül is remekül működik. Maga a palacsinta vegán és gluténmentes, a joghurt is helyettesíthető valamilyen növényi alapú termékkel.
Csicseriborsó palacsinta mango savanyúsággal Ottolenghi alapján
- 2 ek olaj a fűszerekhez, majd 60 ml olaj a palacsinta sütéshez
- 2 tk friss gyömbér felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1 zöld csili felaprítva
- 2 szál újhagyma felaprítva
- 250 gr csicseriborsóliszt
- 50 gr kukoricaliszt
- 1 tk só
- 1 tk sütőpor
- 300 ml szénsavas víz
- 60 ml almaborecet (vagy bármilyen alacsony savtartalmú ecet)
- 1 tk őrölt római kömény
- 1,5 tk garam masala fűszerkeverék
- 150 gr krémes joghurt
- 2 ek mangó savanyúság (mango pickle lesz az üvegen, savanyított fűszeres mango, nem összekeverndő a mango chutney-val, ami egy édesebb szósz)
[1] Egy serpenyőben felmelegítjük a 2 evőkanál olajat, rádobjuk a gyömbért, a fokhagymát, a csilit és az újhagymát majd 6 perc alatt megpirítjuk őket. Félretesszük hűlni. [2] Eközben egy nagy edényben összekeverjük a liszteket a sóval, sütőporral, szénsavas vízzel, ecettel, római kömyénnyel és a garam masalával. 15 percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, majd a kihűlt pirított gyömbéres keveréket is hozzákeverjük. [3] Egy tapadásmentes palacsintasütőt felforrósítunk, fél evőkanál olajjal megkenjük, majd egy merőkanálnyi tésztát öntönk bele (kb. 80 gr). Oldalanként kb. 2 perc alatt aranybarnára sütjük, pufinak kell lenniük, mint egy amerikai palacsintának. [4] Tálaláskor a joghurtot a mangó savanyúsággal egy tálkában elkeverjük, a palacsintához ezt a szószt, friss tavaszi zöldeket (salátát, mikrozöldeket) és 7-8 perces tojást adunk.
Ha tetszett a poszt, nézz bele az első saját szakácskönyvembe, ha nem szeretnél lemaradni a posztokról, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!