Kuku sabzi - perzsa zöldfűszeres omlett

A kuku sabzi egy zöldfűszerekkel teli tojásos étel, gyakran mondják rá, hogy a perzsa frittata (vagyis egy omlett, amire a sütőben néha még kissé rásütnek), annyi különbséggel, hogy itt a zöldek a dominálnak, a tojás inkább csak összefogja az ételt. Perzsa újévkor (ami épp nemrég volt) a hagyományos menü része. A teljesen hagyományos receptben, amit az egyik kedvenc szakácsom, Samin Nosrat posztolt a New York Timesban, a sokféle zöld mellett dió, borbolya, szárított görögszéna, kurkuma, sőt sütőpor is szerepel, de Samin Só, zsír, sav, hő című könyvében ennek egy egyszerűsített verzióját is megírja, amiben csak a zöldeké és a tojásé a főszerep. 

Tavasszal nagyon praktikus recept, rengeteg zöldfélét lehet felhasználni vele, mehet bele a póréhagyma vagy az újhagyma zöldje, reteklevél, spenót, medvehagyma, petrezselyem, menta, snidling, turbolya... Hozzá valamilyen enyhe savanyúság illik (pl. pácolt retek vagy spárga) vagy a hagyományos mast-o khiar, a perzsa tzatziki (perzsa recepteket magyarul a Gránátalma és borbolya blogon szoktam követni, nem ismerem a szerzőt, de nagyon hiteles és követhetőek a posztjai, ajánlom!)

Az egyetlen macera vele, hogy a zöldeket alaposan meg kell mosni, a spenótot leszárazni, ezért nagyobb mennyiséget készítve érdemes ezzel az idővel számolni. A zöldek aránya csak megközelítő, érdemes azt használni, amit aznap a piacon kapunk. 

Hozzávalók 3-4 főre

  • 1 köteg zöld levelű (pl. reteklevél, cékla levél, spenót, medvehagyma, petrezselyem), kb 400 gr
  • 1 póréhagyma zöldje vagy 1 csomag újhagyma zöldje
  • 2+1 ek olívaolaj
  • 1+2 ek vaj
  • egy csokor zöldfűszer (pl. menta, snidling, turbolya), kb. 150 gr
  • 3-4 tojás
  • fél tk só

[1] A zöldeket alaposan átmossuk és saláta centrifugával szárazra centrifugáljuk. A pórét és az újhagymát is alaposan megmossuk és felkarikázzuk (különösen figyeljünk a spenót és a póréhagyma átmosására, hajlamos a homok megbújni bennük).  [2] Felhevítünk egy 24 centis öntöttvas vagy tapadásmentes serpenyőt, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a a leveles zöldeket és 4-5 percig pároljuk, amíg összeesnek. Kivesszük a serpenyőből és hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, kinyomjuk belőle a nedvességet és felaprítjuk. [3] Ugyanebbe a serpenyőbe teszünk 1 evőkanál vajat, hagyjuk felhabosodni, majd hozzáadjuk a hagymákat és egy csipet sóval hagyjuk üvegesre dinsztelődni (kb. 12-15 perc). Kivesszük a serpenyőből és hűlni hagyjuk a párolt zöldekkel együtt. [4] A zöldfűszereket is felaprítjuk majd egy edénybe tesszük a párolt zöldségekkel. Megsózzuk, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat. [5] A serpenyőt kitöröljük, majd visszahelyezzük a lángra és belekanalazzuk a maradék két evőkanál vajat és egy evőkanál olajat. Amikor az olaj felolvadt hozzáadjuk a tojásos kuku keveréket. [6] Kb. 10 perc után, amikor a tojásos keverék már nem folyik, egy tányér segítségével megfordítjuk, hogy a másik oldalát is meg tudjuk pirítani, így még további 8-10 percet sütjük, figyelve rá, hogy egyenletesen piruljon. (Ha nem merjük a serpenyőben megfordítani, akkor lehet a sütőben kicsit rásütni, innen a frittata-hoz való hasonlítgatás) [7] Melegen, szobahőmérsékleten vagy hidegen tálalva is nagyszerű. 

Fotó: Babramegy

Ha tetszett a poszt, nézz bele az első saját szakácskönyvembe, ha nem szeretnél lemaradni a posztokról, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!