Chilaquiles - mexikói kamrasöprő reggeli

A chilaquiles (ejtsd: csilakilész) hagyományosan szikkadt, másnapos kukoricalisztes tortillából készül, amit cikkekre vágnak, és bő olajban ropogósra sütnek, majd csilis paradicsomszósszal összeforgatva tálalják. Tökéletes kamrasöprő recept, mivel tortillalapok helyett akár tortilla chipssel is készülhet, nem sértődik meg és bármi mehet a tetejére, amit otthon találunk: sajt, tejföl, csiliszósz, főtt bab vagy csirke.Maga a szó a a navatl nyelvből ered, a csili szótőből. Az étel Mexikóból származik, Amerikába a 19.század végén érkezett, Encarnación Pinedo által jegyzett "The Spanish Cookbook"-ban említve. Kétféle fajtáját is megkülönböztetik: "chilaquiles verdes" vagyis a zöld chilaquiles, ahol a szószt zöld tomatilloból, hagymából, jalapeño-ból és jó adak zöld koriandernől készítik illetve a "chilaquiles rojos", vagyis a piros chilaquiles, ahol a szósz alapja a paradicsom. Az alábbi recept a paradicsomos verzió.

Hozzávalók:

  • 1 csomag tortilla chips vagy 5-6 tortillalap és olaj a sütéshez
  • 2 ek olívaolaj (kis vaj sem tesz rosszat neki)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csili
  • 1 konzerv paradicsom
  • só, bors

Tálaláshoz:

  • 1 tükörtojás fejenként
  • reszelt sajt 
  • csiliszósz
  • 1 kis csomag koriander

[1] Ha tortillalapokat használunk, cikkelyekre vágjuk, majd bő olajban ropogósra sütjük. Papírtörlőre tesszük, sózzuk. [2] A hagymát, fokhagymát és a csilit felaprítjuk, egy lábosban olajon vagy vajon pár perc alatt megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, sózzuk, borsozzuk és 15-20 perc alatt összefőzzük. [3] A szószba beleforgatjuk a tortilla csipszet, szigorúan csak 1-2 percet, hogy a csipsz ne szívja meg magát. Azonnal tálaljuk.

Fotó: Babramegy

Ha tetszett a poszt, nézz bele az első saját szakácskönyvembe, ha nem szeretnél lemaradni a posztokról, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!