Bombabiztos pizza alaprecept

Úgy tippelem, hogy pizzát rajtam kívül már mindenki tud sütni, úgyhogy az alábbi receptet és tudnivalókat szinte magamnak írom le, megjegyezni az utóbbi időkben összegyűjtött tanulságaimat. Egyáltalán nem bonyolult dolog otthon pizzát sütni, nem teljesen értem, hogy miért csak most jutottam el ide. :D 

Nyílván ezer féle pizza létezik, én a vékony és ropogós szélű pizzát szeretem, ez pedig ilyen.

Liszt: 00-ás

Ténylegesen érdemes megvenni a 00-s lisztet, más lesz az eredmény, mint a sima bolti BL55-ös liszttel. Nekem az egyszerű boltban kapható pizzaliszt is bevált, de persze lehet külön olasz pizzalisztet is venni. A lényeg, hogy 00-s legyen, magasabb glutén tartalma miatt, rugalmasabb, lazább és könnyebben gyúrható lesz a tészta. 

Kelesztés

Van aki szobahőmérsékleten 1 órát, 2 órát, van aki 4 órát javasol, a New York Times receptje szerint hűtőben érdemes keleszteni egy egész éjszakát, sőt akár egy teljes napot. Nekem legjobban a melegben 4 órát kelesztett tészta jön be legjobban, meleg fürdőszoba vagy fűtőtest feletti párkány a befutó kelesztő helyeim a lakásban. 

Fotó: Nadya Spetnitskaya/Unsplash

Olívaolaj, cukor

Liszt, só, víz és élesztő (vagy kovász) az alap hozzávalók, a többiben variálnak a receptek. Van aki olívaolaj párti a tészta receptben, van aki nem, nekem személy szerint nem hiányzik. Klasszikus receptben nem láttam még cukrot, nekem nem is hiányzik, de néhány recept oldal javasol bele. Én mostanában egészen beleszerettem Marcella Hazan Olasz szakácskönyvébe, ha ő nem javasol, akkor nálam sincs helye benne.

Néhány praktikus tanács

Dolgok, amikhez hozzáragad kelesztés közben a tészta: konyharuha, nedves konyharuha, alufólia, Ikea zárható zacskó... ezek természetesen egyáltalán nem történtek meg velem, csak valaki mesélte, hogy egy ismerősével ezek történtek... 

Dolgok, amikre szükség van, hogy a tészta ne ragadjon össze-vissza, amíg kel: búzadara és frissentartó fólia. A búzadara nagyobb szemcséje megakadályozza az edényhez tapadást, a frissentartó fólia pedig a tészta kiszáradását. 

Pizzakő vagy nem pizzakő

Az autentikus pizza a jó 450 fokos kemencét szereti, ezt otthoni körülmények között aligha fogjuk reprodukálni. Amit tenni lehet, hogy a sütőnket a lehető legforróbbra fűtjük fel, 250 fokon legalább 30 percet előmelegítjük, mielőtt a pizza bekerül. Ha gyakori pizza sütők vagyunk, megéri beszerezni egy pizzakövet, segít "kemenceszerű" környezetet teremteni a sütőnkben. Amíg nincs még a konyhánkban ilyen eszközünk, nekem a vastag tepsi fejjel lefele fordítva (növelve így a felületét) működött a legjobban.

Paradicsomszósz

Vagy előkapunk egy tavalyról eltett paradicsomszószt, mert ekkora geek-ek vagyunk (én), vagy főzünk egyet amíg kel a tésztánk. Augusztusban, szeptemberben érdemes friss paradicsomot használni, úgyis az lesz a legédesebb, mindent más hónapban tökéletes a hámozott, kockázott paradicsom konzerv (a friss paradicsomot viszont nekünk kell meghámozni, a fenti linken a leggyorsabb módszer erre). A paradicsomot egy lábosba öntjük, hozzáadunk 2 gerezd aprított fokhagymát, fél teáskanál sót, fél teáskanál cukrot, egy teáskanál őrölt oregánót és 10 perc alatt összefőzzük. 

Fotó: Babramegy

Pizza-alaprecept - 4 pizzához

  • 325 ml langyos víz
  • egy zacskó (7g) száraz élesztő
  • 500 gr 00-s liszt
  • 1,5 tk só
  • egy maroknyi búzadara szóráshoz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • paradicsomszósz (ld. fent)
  • jó minőségű parmezán, mozzarella (én Giuseppe Scaricamazza-től veszem a Buono-ból), hazaiak közül a Sajtangyal bivalymozzarelláját javaslom

[1] A langyos vízben elkeverjük az élesztőt és pár percig állni hagyjuk, hogy feloldódjon. [2] Egy nagyobb edénybe öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, majd folyamatosan adagolva hozzáadjuk az élesztős vizet és alaposan összegyúrjuk. 5 percre félretesszük. [3] 10 percig továbbgyúrjuk a tésztát, amíg rugalmas és egységes felületet kapunk, majd négy részre vágjuk és 4 golyót formálunk belőle. Egy tálcára szórunk egy kis búzadarát, rátesszük a tésztagolyókat, megszórjuk egy kis liszttel őket, lefedjük frissentartó fóliával és meleg helyen 4 órát kelesztjük. [4] A sütőt előmelegítjük a legnagyobb fokozatra benne a pizzakővel vagy vastag tepsivel. [5] A tésztákat liszttel szórt felületen kinyújtjuk (amelyik tésztával nem dolgozunk épp, azt hagyjuk lefedve, mert kiszárad). Ebben a videóban szépen mutatják hogyan lehet kézzel nyújtani, bizonytalanabbaknak szerintem a sodrófa is tökéletes eszköz erre. [6] Mielőtt a feltéteket rátesszük, egy karima nélküli tepsit (vagy fejjel lefele fordított tepsit) megszórunk egy újabb adag búzadarával, arra tesszük a tésztát és majd rá a feltéteket. Ez fogja nekünk a pizzalapátot helyettesíteni, erről csúsztatjuk a tűz forró sütőbe a pizzánkat. A feltéteket csak a sütőbe helyezés előtt utolsó percben tesszük rá, hogy ne áztassa el a tésztát. A paradicsomszósz, sajt, miegymás rákerülése után pedig egy evőkanál olajat locsolunk rá, hogy a feltétek se száradjanak ki sütés közben. Becsúsztatjuk a sütőben felforrósodott kőre vagy tepsire, és 8-10 perc alatt meg is sül a pizzánk, érdemes szemmel tartani!

Fotó: Nadya Spetnitskaya/Unplash

Ha tetszett a poszt, nézz bele az első saját szakácskönyvembe, ha nem szeretnél lemaradni a posztokról, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!