Karácsonyi szakácskönyvajánló 2021

Idén 3+2 magyar nyelven megjelent szakácskönyv van, amiket jó szívvel ajánlok karácsonyi ajándéknak is. Az első három, dobogós helyen végzett szakácskönyv teljes mértékben megnyerte a szívemet és még nekem is tudtak újat mondani (ami azért 10 év gasztrobloggolás után nem is olyan gyakori), úgyhogy a kezdőtől a haladókon át jó ajándékok gasztronómia iránt rajongóknak. A második két ajánlott könyvben pedig van egy csomó szerethető elem, amitől gasztronómiában nem olyan jártas ajándékozottaknak is tudnak örömet okozni. 

Karácsonyi szakácskönyvajánló 2021

1. Ixta Belfrage-Yotam Ottolenghi: Zamat - Több zöldség, több íz

Aki követi a blogot, az tudja, hogy nagy Yotam Ottolenghi rajongó vagyok, tavaly megjelent új könyve Flavour idén Zamat címmel magyarul is elérhetővé vált. Ottolenghi előző (Simple, magyarul: Egyszerűen) és következő (Shelf Love) könyvéhez képest ehhez a könyvhöz kell bizony tenni egy nagyobb exotikus hozzávalókat beszerző túrát, mivel kifejezetten nem az egyszerű hozzávalókra, hanem az ízbombákra épít. Amíg az előző könyve kezdőknek is tökéletes ajándék volt, addig a Flavour már inkább a haladó szint, azoknak, akik szeretnek különlegesebb hozzávalókat és ízeket (fekete fokhagyma, urfa csili, harissza paszta). Viszont ezek tényleg ízbombák! Még csak pár receptet készítettem el, de azok mind tényleg fantasztikusak, abszolút jó szívvel ajánlom minden kalandkereső gasztronómia rajongónak. Nagyon nagy részt vega vagy könnyen vegánná tehető receptek szerepelnek benne, magamfajta zöldségszerelmes étrendet folytatónak az egyik kedvenc idei könyve. Szívemből szól az az alcím!

2. Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj - Tippek, trükkök és receptek a házi erjesztéshez

A fermentálás az egyik legősibb, legegyszerűbb, mégis legizgalmasabb tartósítási és ételkészítési eljárás, ami óriási népszerűségnek örvend az utóbbi években, mind az éttermek világában, mind az otthoni konyhákban (a Király Ági által alapított Fermentálás – Tippek, trükkök, receptek Facebook-csoportnak jelenleg több mint 46 ezer tagja van!). Az utóbbi pár évben magyarul is megjelent már egy-két alapmű a témában, de amitől Ági könyve abszolút különleges, hogy kizárólag hazai, könnyen elérhető alapanyagokra építve, a szezonalitást is szem előtt tartva vezet be a fermentálás világába. Több mint 150 receptje mellett számtalan tippet és trükköt is kínál, így közel 300 ötletet kapunk ahhoz, hogyan erjesszünk zöldségeket, frissítő italokat és eceteket, továbbá hüvelyeseket és gabonákat, hogyan készítsünk növényi sajtokat és gluténmentes kovászt. Gyakorlatilag egy csodálatos lexikon lett ez a könyv, a szó legjobb értelmében. Rajongok azért, ha valaki szépen tudja rendszerezni az információkat, és ez a könyv szép és hasznos is. Az már csak bónusz pont, hogy az erjesztett ételek fontos probiotikum források, így a bélflóra karbantartásának elengedhetetlen eszközei (és ezáltal a mentális egészségnek is egy fontos alapköve). Ennek a könyvnek mindenki polcán ott a helye!

  • Kiadó: HVG Könyvek
  • Oldalak száma: 432
  • Borító: KEMÉNYTÁBLA
  • Ár: 7500Ft

3. Kárai Dávid: Ki mint vet - Termelői szakácskönyv a farmtól az asztalig

Annyira öröm látni, hogy a hazai és szezonális alapanyagokat fókuszba helyező szemlélet itthon is egyre nagyobb teret nyer és egyre több ilyen témájú kiváltképp szép és igényes könyv jelenik meg. A magát "Termelői szakácskönyv"-nek megfogalmazó könyv 15 hazai termelőt mutat be az olvasónak, ami mellé 75 kifejezetten kreatív és hazai alapanyagokat bemutató receptet kínál. A fűszeres sült hagyma, a réteskosárkák savanyított cseresznyével, a kefíres krumplifőzelék, a karalábés-fodros keles pakora mind eléggé megragadták a fantáziámat. A képek és a tördelés is szép és igényes munka, jól esik lapozgatni ezt a könyvet. Egyedül a könyv ára, amit kicsit magasnak érzek, de minden könyv árából 1000 forintot adományoznak a Felelős Gasztrohős alapítvány Palánták programja számára, ami viszont dícséretes gesztus. Jó lenne sok ilyen könyvet látni még!

  • Kiadó: Magánkiadás
  • Oldalak száma: 288
  • Borító: KEMÉNYTÁBLA
  • Ár: 9500ft

4. Beh Mariann: Levendula

Beh Mariann kertészmérnök 2014-ben alapította a Bazsalikomos kert névre hallgató családi kisvállalkozást. A kertjükben termesztett gyógy- és fűszernövények, ehető virágok felhasználásával teakeverékeket, fűszersókat készít és értékesít. 2018-ban megjelent A kert konyhája című könyve szépen és hasznosan mutatta be a növények felhasználásának sokszínűségét. Ebben az új könyvében Mariann kifejezetten a levendulára koncentrál, betekintést nyújt a különböző levendulafajtákba, bemutatja a levendula termesztését, aratását, feldolgozását, és a hazai levendulatermelőket, valamint 30 levendulás receptet is kézhez kap az olvasó. Ez a könyv egy igazi, ún. "coffee table book", szép és léleksimogató nézegetni. Empirikus tapasztalataim alapján hideg téli estéken egy forró tea mellett lapozgatni kifejezetten hangulatjavító tulajdonságokkal bír!

  • Kiadó: BOOOK KIADÓ KFT
  • Oldalak száma: 272
  • Borító: KEMÉNYTÁBLA
  • Ár: 6990Ft

5. Bertényi Gábor - Nemes Nóra:  Az elég jó konyha - Utak és receptek a fenntartható gasztronómiához

A könyv hátlapján így mutatják be könyvüket a szerzők: "Az elég jó konyha nem világmegváltás, nem önsanyargatás, hanem kíváncsiság, rugalmasság és leleményesség: alapvető készségek egy zökkenőkkel teli utazáshoz egy változó világban. Ehhez az utazáshoz kínálunk útjelzőket és könnyen megvalósítható ötleteket: állat-, növény- és emberbarát recepteket és tanulságos történeteket. Ezeken keresztül pedig szorongásmentes, könnyed, de hatékony átmenetet a fenntartható konyha irányába." És tényleg, a könyv teljes filozófiája az "elég jó" ars poeticája körül forog, aminek alapjául a szerzők Bruno Bettelheim gyerekpszichológus Az elég jó szülő című könyvének elvét vették alapul (nem bírom ki, hogy ne jegyezzem meg, olyan ritkán pszichológuskodhatok szakácskönyv ajánlókban, hogy egyébként a fogalom még korábbról, Donald W. Winnicott-tól származik). Vagyis a szorongás és a bűntudat keltés helyett az önbizalomnövelést és az aggodalmak csökkentését tűzték ki alapelvüknek a fenntarthatóságról szóló könyvükben, amiért már önmagában lelkesedni tudok. A könyv nem csak recepteket mutat be, hanem rengeteg információt és háttértudást ad szezonalitásról, ökobio kérdésekről, alapanyagbeszerzésről, húsfogyasztásról, a zöldülő szemléletről. Külön szerettem ebben a könyvben, ahogy különböző szakembereket megszólaltatva mutat be fontos kérdéseket, így szinte olyan ez a könyv, mint amilyennek egy jobb világban a köztévének kéne lennie. Érdekes emberek, fontos szempontok, hasznos, mindennapi receptek. Ajánlom!

  • Kiadó: Open Books
  • Oldalak száma: 303 
  • Borító: KEMÉNYTÁBLA
  • Ár: 6499ft

A cikk nem szponzorált tartalom, az ajánlók a személyes véleményemet tükrözik, azokért anyagi kompenzációt nem kapok. 

Ha tetszett a poszt, nézz bele az első saját szakácskönyvembe, ha nem szeretnél lemaradni a posztokról, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!