Étellel életért

Nem lehet érzelmileg érintetlen maradni a szomszédunkban dúló háborúval, rettenetes látni ezt az értelmetlen pusztítást. Ijesztő, nyomasztó, szorongató, dühítő és még egy csomó egyéb érzelem egyszerre. Napok óta keresem a helyem, hogy mit és hogyan érdemes most írni és cselekedni. És követem Olia Hercules történeteit az instagramon. 

Ukrán séf kezdeményezése Londonban

Olia Hercules 1984-ben született Kahovka-ban, Dél-Ukrajnában (ahol jelenleg is dúlnak a harcok), ahonnan 12 éves korában költöztek el. 18 évesen került Angliába, ahol a tanulmányai után újságíróként dolgozott. A 2008-as gazdasági válságkor döntött úgy, hogy karriert vált, szakácsként dolgozott (majd egy évig a vegetáriánus konyha újítójaként számon tartott Yotam Ottolenghi egyik éttermében is) és food-stylistként dolgozott. Könyvei a Mamushka, a Kaukázus és a Summer Kitchen igazi kelet-európai recept gyűjtemények. A családjában sok nemzet keveredik, egyik nagymamája félig örmény, a másik Szibériából származik és sokáig Üzbegisztánban élt. Ezt az örökséget és az ukrán konyhát egyesíti Olia Hercules a receptjeiben. 2016-ban Magyarországon is járt és főzött egy vacsoraest keretében. 

Most instagram oldalán közvetlen érintettsége miatt is (a szülei, a bátyja és a tágabb családja is jelenleg is a háborús övezetben van) folyamatosan osztja meg a háborúval kapcsolatos híreket és azokat a kezdeményezéseket, amiket Ukrajna megsegítésért ő maga is szervez. Közvetlen adományt is gyűjtött, hogy védőfelszerelést tudjanak vásárolni és kiküldeni a katonáknak, tüntetést szervezett illetve Alissa Timoshkina-val és Zuza Zak-kal elindították a Cook for Ukraine adomány gyűjtő kampányukat az Unicef számára. Érdemes követni az oldalát, és találkozni azzal a nagyon is személyes és emberi oldalával a háborúnak, amikor a másik országban élő szeretteinkért kell rettegni és ezt a rettegést cselekvésbe fordítani. 

Te hogyan segíthetsz?

Ahogy Mogyorósy-Révész Zsuzsa kollégám is írta, "amit a napokban megélünk az Ukrajnában dúló háború kapcsán, lélektani értelemben KRÍZIS-állapot. Nagyon hasonló hatása van ránk, mint amikor 2 évvel ezelőtt elkezdődött a pandémia: zaklatottak vagyunk, mert a helyzetet veszélyesnek érezzük, elkerülni és megszüntetni nem tudjuk, mint ahogy azt sem tudjuk, meddig tart majd és hogyan alakul a továbbiakban." Tegnap óta én is érzem ezt az intenzív érzelmi és készenléti állapotot, és ilyenkor érdemes észben tartani, hogy ez egy folyamat, aminek szakaszai vannak, és ez az intenzív érzelmi állapot pár hét alatt megszűnik, de legalábbis csökken és át tudja venni a helyét az alkalmazkodás. MOST azzal tehetünk magunkért és a szeretteinkért a legtöbbet, ha próbáljuk csökkenteni a zaklatottságunkat:

  • 1. Elismerjük, hogy a félelem, a düh, a szorongás teljesen természetes reakció a helyzetben. Beszélünk ezekről az érzésekről a szeretteinkkel és hagyjuk az érzelmeket megélni magunknak. 
  • 2. Magunkról öngondoskodunk, legyen az egy nyugtató légzőgyakorlat vagy a kedvenc levesünk elkészítése. 
  • 3. Intenzív szorongás esetén érdemes mozogni, sétálni, hogy a testünkből kivigyük a felgyülemlett feszültséget. 
  • 4. Szabályozzuk azt, mennyit hagyjuk, hogy elárasszanak minket a hírek. Fontos tájékozottnak lenni de érdemes szabályozni, hogyan és mikor követjük a híreket.Ha hagytunk magunknak időt a megnyugvásra, akkor lehet az aktivitási zónába lépni és végiggondolni, hogy hogyan tudunk embertársainkon konkrétan segíteni. Ne kapkodjunk, tájékozódjunk! Minden krízis esetén van egy ún. "mézeshetek" időszak, amikor megnövekszik a társadalomban a szolidaritás és a motiváltság a segítésre. Ez egy nagyon jó dolog, de csak akkor tud fenntartható maradni, ha a saját érzelem szabályozásunkra is figyelemmel vagyunk.

Cselekvés konkrét terei

A Heti Betevő nagyon fontos szempontokat szedett össze a Facebookjukon, ez annak egy rövidített verziója:

  • Informálódjatok! Nézzetek utána, hogy a helyszínen dolgozók pontosan mit kérnek. Lehet, hogy 100 konzerv helyett egyetlen matrac többet ér!
  • Most ne adjatok játékokat, könyveket, plüssöket, ruhákat, hacsak nem kifejezetten kérik! A krízisek első pár napjában ezeket nem tudják hova tenni sem a segítő szervezetek, sem az adományozottak. Pár hét/hónap múlva viszont majd ezek is jól fognak jönni, addig tegyétek el őket!
  • Ha valahol ruhát kérnek, azt adjátok pontosan, amire szükségük van! Ha télikabát kell, a nyári ruha nem segítség, csak nyűg, amivel a segítő szervezeteknek törődniük kell. Ezek is jól jönnek majd nemsokára, addig is az a legnagyobb segítség, ha tároljátok őket a megfelelő pillanatig!
  • Ételből mindenképp tartós, azonnal és önmagában is elfogyasztható ételt vigyetek, például konzerv, csokoládé, müzliszelet, energiaszelet, kis üdítő, fél literes ásványvíz. A száraztészta és az olaj ugyan nem romlik, viszont konyha nélkül mit sem ér! (Kivéve, ha kifejezetten azt kérik! Ha felállítanak egy megfelelő konyhát, akkor ezek is mehetnek, de itt jön képbe az 1. pont!)
  • Ha valahol adománystop van, azt tartsátok be! A hasonló krízishelyzetekben sem az önkormányzatok, sem a segélyszervezetek nincsenek felkészülve azonnal nagy mennyiségű adomány tárolására. Ezeket ki kell alakítani. Ha ma nem tudjátok elvinni, pár nap múlva lesz helye!
  • Mindig hallgassatok a segítő szervezetekre, akiknek van tapasztalatuk az adományozás koordinációjában! Fontos, hogy krízishelyzetekben szervezetten érkezzen a segítség, hogy eljusson oda, ahol a legnagyobb szükség van rá!
  • +1. ALAPSZABÁLY ÉS TALÁN A LEGFONTOSABB: Csak olyan dolgot adjatok, amit ti is megennétek/felvennétek/használnátok. Ezek az emberek pár napja még pontosan úgy éltek mint te vagy én. A méltóság számít! Mindenki kerülhet ilyen helyzetbe!

Segítő Szervezetek, mindegyik Facebook oldalán érdemes tájékozódni külön-külön, hogy mit kérnek:

Március 2.-i infó: A Keletibe és Nyugatiba érkező menekült emberek rendszerint utaznak tovább, így ide az élelmiszerből az azonnal, kézben megehető ételek az ideálisak:

  • fél literes vagy literes víz 
  • dobozos gyümölcslé 
  • babaétel
  • állateledel (kutya, macska)
  • snack-ek: kekszek, protein bar-ok, müzliszeletek
  • olyan gyorsan romló dolgok, mint a kész szendvics és a gyümölcs, csak akkor ha az adott szervezet ezt kéri

UPDATE március 3. Budapest Bike Maffia:

"Felállt egy nagyon komoly rendszer a nagy humanitárius és a kisebb civil szervezetek között. Eszméletlen jó látni és tapasztalni, hogy elkezdtünk egységben összedolgozni. A Vöröskereszt folyamatosan elhelyez embereket, felmérik az igényeket akkor bevásárlunk. A BMSZKI-ban elszállásolt menekülteknek, ma egymillió forint értékben vásárolunk eszközöket. Ha más szervezetektől kapunk kérést, akkor is tudunk segíteni. Sokakat szállásolnak el Budapesten és vidéken is, tehát hosszabb távra is készülnünk kell. Ha indokolttá válna egy újabb nagyobb gyűjtés, szólni fogunk. 

PÁLYAUDVAROK: 

Egyénileg ne vigyetek szendókat a pályaudvarra! Beszálltak a legnagyobb gyorséttermek, üzletek, lesz / van élelmiszer ellátás.

Sokan kérdezitek mit hozzatok ha épp nincs hardcore nagy gyűjtés A Kétfarkúak sátra a nyugatiban lakik, oda mehet:

  • Tábori ágyak
  • vény nélküli gyógyszerek
  • konzerv
  • Baba mama dolgok
  • RUHÁT NE VIGYETEK! 

Határ:

Záhony és a határ jól ellátott adományokkal. A polgármesterekkel kapcsolatban vagyunk, ha kell valami visszük nekik mi is, de sok szervezet hatékony és tevékeny a határ mentén és fel vannak szerelve."

Aki tud még élelmiszerrel kapcsolatos hasznos infót az írjon emailt (babramennek@gmail.com), kiegészítem a listát.

(A szerző a gasztrobloggolás mellett tanácsadó szakpszichológus)