Szokásos téli sült céklázás fokhagymás joghurtkrémmel, balzsamecettel, kaporral. Színek a ronda téli időre! Mivel csak kevés hozzávalós recept, törekedjünk az igazán jó minőségű hozzávalókra, én balzsamecetet például a Buonoban szoktam venni.
Hozzávalók:
- 5-6 apró cékla (gyorsabban átsülnek)
- 10 dkg feta
- 10-15 dkg joghurt
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve
- 2-3 ek jó minőségű balzsamecet
- 2-3 ek jó minőségű olívaolaj
- só, bors
- zöldfűszer a tetejére (pl. menta, petrezselyem, kapor)
(1) A sütőt előmelegítjük 200 fokra. (2) A céklákat egyenként csomagoljuk az alufóliába, némi olajjal meglocsolva 1 óra alatt puhára sütjük a sütőben. Miután kihűltek, megpucoljuk, felkockázzuk. (3) Amíg sül a cékla, a fetát a joghurttal és a fokhagymával robotgépben összeturmixoljuk (ezt külön nem kell sózni, mert a feta elég sós). (4) Lapos tányéron szétterítjük a joghurtkrémet, ráhalmozzuk a céklát, meglocsoljuk balzsamecettel és az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a zöldfűszereket.