Sült cékla fokhagymás joghurtkrémmel

Szokásos téli sült céklázás fokhagymás joghurtkrémmel, balzsamecettel, kaporral. Színek a ronda téli időre! Mivel csak kevés hozzávalós recept, törekedjünk az igazán jó minőségű hozzávalókra, én balzsamecetet például a Buonoban szoktam venni. 

Hozzávalók:

  • 5-6 apró cékla (gyorsabban átsülnek)
  • 10 dkg feta
  • 10-15 dkg joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 2-3 ek jó minőségű balzsamecet
  • 2-3 ek jó minőségű olívaolaj
  • só, bors
  • zöldfűszer a tetejére (pl. menta, petrezselyem, kapor)

(1) A sütőt előmelegítjük 200 fokra. (2) A céklákat egyenként csomagoljuk az alufóliába, némi olajjal meglocsolva 1 óra alatt puhára sütjük a sütőben. Miután kihűltek, megpucoljuk, felkockázzuk. (3) Amíg sül a cékla, a fetát a joghurttal és a fokhagymával robotgépben összeturmixoljuk (ezt külön nem kell sózni, mert a feta elég sós). (4) Lapos tányéron szétterítjük a joghurtkrémet, ráhalmozzuk a céklát, meglocsoljuk balzsamecettel és az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a zöldfűszereket. 

Fotó: Babramegy