Nem vagyok ügyes édesség készítő, egyfelől mert nem is vagyok nagyon édesszájú ezért nincs akkora motivációm, másrészt nehezen követem szó szerint a recepteket, valahogy mindig feszült leszek tőle, amikor nem lehet improvizálni (erről a karácsonyi 444 Podkoszt epizódban hosszasan értekezünk majd Nábelek Zsófival és Bajor Zsófival).
Ezért aztán nagyon nagyon hálás vagyok azokért a süti receptekért, amikben még ha egy kicsit machinálok a mennyiségekkel, még akkor is jól sikerülnek. Ez a New York Timesban megjelent olvadó csokis süti recept ráadásul annyira csodálatos is, hogy mindenképp szerettem volna megőrizni itt a blogon is. Szó szerint posztolom az ominózus receptet, de más enyhe impulzuskontroll zavarokban szenvedőknek üzenem, hogy működik 100 gr, vagyis egész tábla csokival is.
Az elkészítéséhez nem kell mérleg (plusz pont!), viszont szükség van két mini, 10 centiméter átmérőjű ramekin vagy felfújt forma névre hallgató sütőedénykére (én az enyémet ilyenben csináltam). És a magas kakaótartalmú keserű csokoládé kötelező.
Készítsétek hideg őszi, téli estéken, közben hallgassátok meg a 444 Podkoszt csokoládé epizódját!
Hozzávalók 2 adagra
- 85 gramm keserű csokoládé, legalább 70-74%-os
- 3 ek vaj + a formák vajazásához
- 3 ek kristálycukor + a formák szórásához
- 1 tojás
- 1 tojássárga
- 1 tk vanília kivonat
- csipet só
- 2 ek liszt
- porcukor szóráshoz
Cukorbeteg vagy diétás verzióban: 3 ek cukor helyett 4 ek eritrit // 2 ek liszt helyett 20 gr zabpehelyliszt és 10 gr mandulaliszt keveréke - így 1 adag 20 gr CH
(1) Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. Két kis sütőformát kivajazzuk és cukorral kiszórjuk (mintha kiliszteznénk, hogy ne ragadjon bele a forma, csak nem akarjuk a sütit lisztízűvé tenni). (2) Öntsünk néhány centiméter vizet egy lábasba. Tegyük egy hőálló tálat a lábasra úgy, hogy az alja ne lógjon bele a vízbe. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük le a hőmérsékletet és tegyük az apróra tört csokit és vajat a tálba. Óvatosan kevergessük, amíg meg nem olvad. (3) Egy másik edényben keverjük össze a 3 evőkanál cukrot, tojást, tojássárgát, vaníliát és a sót. Ha egyenletes állagot kaptunk keverjük hozzá a lisztet és keverjük egyenletesre. (4) Adjuk az olvadt csokit a tésztához. (5) Öntsük a keveréket az előkészített formákba és süssük 12-13 percig, amíg a szélei már megsülnek de a közepe érintésre még puha. (6) Egy késsel óvatosan menjünk körbe a süti szélei és az edény széle között majd sütő kesztyűvel fogva az edényt fordítsuk ki a formából a sütit egy tányérra. Porcukorral szórva tálaljuk.