Szupergyors étel, amivel percek alatt fel lehet dobni az unalmas vasárnapi húsgombócokat! Ezeket a kis fűszeres fasírtokat hagyományosan a fátyolhájnak (receháj/fodrosháj) nevezett fátyolos hálóba csomagolják, ami tulajdonképpen a sertés gyomrát borító hashártya, a gyomor alsó szélén kötényszerűen lecsüngő vastag, kettős hártya (angolul "caul fat", magyarul részletes fátyolháj értekezés itt). Segít összetartani a gombócokat, hő hatására pedig szépen beleolvad a húsba, kellemes ízt adva neki. Itthon sajnos beszerezni csak disznóvágáskor lehet, vagy ha nagyon jóban vagyunk a hentesünkkel és külön megrendeljük tőle. Azért senki ne essen kétségbe, a recepthez nem kötelező, bőven lehet helyettesíteni fél evőkanál sertészsírral is.
Ma már kissé elfeledett alapanyag, a fátyolháj
Recept a hajtás után!
A fűszeres húsgombóc jellegzetesen fanyar ízét pedig a darált húsba kevert gránátalmamag és a szumák nevű fűszer adja. A sötétvörös szumák valójában a cserszömörce szárított és őrölt formája, fanyar íze miatt a citrom előtti időkben savanyításra használták. Ez a fűszer az arab-török konyha meghatározó alapanyaga, Grúziába is - évszázadok óta fontos kereskedelmi csomópont lévén -, minden bizonnyal a török kereskedők révén került. Ázsia Boltból, Culinarisból, török delikáteszből könnyen beszerezhető.
Hozzávalók:
- 500gr darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 tk cayenne bors
- 1/2 tk fekete bors
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk őrölt görögszéna
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk só
- 1 evőkanál szumák (azt hinnéd, hogy az sok, de nem)
- 1/2 gránátalma magjai
- 20 dkg fátyolháj vagy 1/2 ek sertészsír
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, a gránátalmát kimagozzuk és a fűszerekkel együtt a darált húshoz adjuk. Ha van fátyolhájunk, akkor enyhén ecetes meleg vízbe áztatjuk, hogy amíg könnyen hajtogatható nem lesz. Ezután 10 centis kockákat vágunk belőle és abba csomagoljuk a darált hús mixünket. Ha nincs kéznél a fátyolháj akkor egyszerűen egy fél evőkanál sertészsírt adunk a mixhez és úgy formálunk golyókat. Amint a hús szoba hőmérsékletűre melegedett (soha nem kezdünk hűtő hideg húst sütni) olajban, vagy grill serpenyőn kisütjük. Adjikás paradicsomszósszal vagy tkemalival tálaljuk.