Marokkói répahumusz

Itt a tavasz és a zsenge répák ideje! Répahumuszt pedig Húsvétra vagy Pészahra is remek móka csinálni! A répának a sütőben karamellizálódástól enyhén édes íze lesz, amit remekül egészít ki a harissa csípőssége és a citrom fanyarsága. 

 Recept a hajtás után:

Humusz lévén csicseriborsó van benne, de 15 dkg főtt vöröslencsével is csodálatosan működik a dolog, sót!
Hozzávalók:
  • 1 kg zsenge répa
  • 2-3 evőkanál olaj a sütéshez
  • 1 konzerv csicseriborsó (vagy 15 dkg főtt vöröslencse)
  • 1,5 evőkanál tahini
  • 1 citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 teáskanál harissa paszta* (marokkói fűszer paszta, az Ázsia boltban lehet kapni), de lehet helyettesíteni  1/2 teáskanál őrölt római köménnyel + 1/4 teáskanál cayenne-borssal
  • 1,5 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Meglocsolod a répát olajjal és megsütöd a sütőben (nem kell meghámozni, csak jól megmosni). Utána berakod az aprítógépbe az összes hozzávalóval (kivéve az olajat) és ahogy turmixolod, úgy adagolod hozzá folyamatosan az olívaolajat, amíg krémes állagú nem lesz. 

 

* A pasztáról bővebben itt

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.