New York, New York

Némi késéssel, de végre megírtam a new york-i beszámoló posztot csak hogy tudjátok, hogy hol érdemes enni, ha a jó szerencse New Yorkban sodorna benneteket! (Vigyetek pénzt...)

A top három

 

A három legjobb dolog, amit kint ettem: perui konyha csodái, Eddie Huang gőzbucija és Luke's Lobster homáros szendvicse! Egy bisztró, egy street food és egy tényleg street food. Na, menjünk sorba.

1. Llama Inn - Brooklyn

A perui konyha számít az egyik újonnan hódító gasztrotrendnek és a brooklyn-i Llama Inn étterem csodálatosan be is mutatja, hogy mit lehet kihozni a hagyományos perui konyhából - nem is véletlenül, a főszakács, Erik Ramirez korábban a három Michelin csillagos Eleven Madison Park konyháján dolgozott. A perui konyha nyílván elsősorban a ceviche-ről híres (nyers hal falatok valamilyen citrus félével "megmaratva"), itt pedig csodás ahogy dashival (japán alaplé) és főzőbanán chipssel tálalják. 

Lepényhal ceviche főzőbanánnal és dashival. Fotó: Melissa Hom

A másik kedvenc fogásom a quinoa-s köret volt, ahol egyszerre főzték és pirították meg a quinoa-t, amitől omlós és ropogós volt egyszerre. Nálam kimaradt idáig a quinoa őrület (egyesek szerint úgyis romba döntik a hipszter gasztro trendek a világot - vagy nem), mindenesetre ez egy szuper dolog, ha jól van elkészítve. Nem egy olcsó hely, de a bisztró jellege miatt azért még a megfizethető kategóriába esik.

2. Baohaus - East Village

Ide már úgy érkeztem, hogy itthonról évek óta kinéztem ezt a helyet magamnak, hiszen a tavalyi nagysikerű gőzbuci fesztiválunk egyik inspirálója volt Eddie Huang Baohaus-a. Huang egy teljesen őrült fickó, Anthony Bourdain kedvence, aki annyira nem szokta bírni elviselni a szabályokat és a kereteket, hogy a saját adást kínáló Food Networktől is kirúgatta magát. Nem az a fickó, aki nagyon elkeseredne, kapott helyette násik saját műsort a Vice-nál Huang's World címmel. A New Yorkról szóló három részes sorozata fenn van a youtube-on is, csak ne nézd meg éhesen. A gőzbuci (amely magyar szó Soma csodás nyelvi leleménye) tulajdonképpeni a tajvani "gua bao". Ez lényegében egy szendvics gőzölt kenyérből, szószos húsból és savanyított zöldségekből. A leggyakoribb tölteléke a "pork belly", (malaccsászár vagy dagadó), de bármivel tölthetik a csirkétől, a marhán át a tofuig. Viszonylag megfizethető, Huang szándékosan tartja viszonylag alacsonyan az árakat. Király hely. 

Egy baoval nem lehet jól lakni, de hárommal már egészen

3. Luke's lobster - több helyen a városban

Még soha életemben nem ettem homárt, valószínűleg azért is tudott ekkorát ütni, de ettől a homáros szendicstől el voltunk ájulva, ahogy a Central Parkban ettük. Annyira omlós, édes, fokhagymás dolog, szerintem mindennap tudnám enni - ha nem gondolnék arra, hogy hogyan főzik meg szegényeket :/ 

 

További befutók, ahova érdemes elmenni

 

Az alábbi térképen jelölve van minden olyan hely, ahova érdemes elnézni! A legtöbb klassz hely East Village-ben van, ahogy az látszik is

David Chang Momofuku birodalmának (Noodle Bar, Ko, Ssam, Nishi) egyik helyére mindenképp el kell menni. Chang New York mógasztronómiájának meghatározó alakja, a világ egyik legszuperebb gasztromagazinjának, a Lucky Peachnek is ő az egyik alapítója. 

Ramen leves a Momofukuban, ízes, forró, Japán honvágyat keltő :)

Egy igazi delit is mindenképp be kell iktatni! Egymástól nem messze van például a 102 éve működő Russ and Daughters, csodás heringes és kaviáros bagelekkel és a méltán jóhírű Katz's Deli a híres Harry és Sally orgazmus jelenettel a pasztramis szendviccsel. 

Méretes hús adagok a Katz's Deliben

Egy jó nagyot biztosan érdemes sétálni Chinatownban is, és a legzsúfoltabbnak tűnő helyre beülni töltött batyukat enni - megfizethető, finom, király a hangulat, egy csomó séf jár ide ötleteket csórni az új étlapjára. 

Chinatown ‹3

És aztán persze a Harlemet sem szabad kihagyni, az igazi "soul food"-ot persze ott adják. Vasárnapra a "chicken and waffle" a legjobb, ami nem más mint aminek hangzik: waffle, juharszirup, rántottcsirke :) Az a kaja, amitől azt hinnéd, hogy rosszul leszel tőle és amikor megkóstolod rájössz, hogy minden vasárnap ezt akarod majd enni. 

Hajrá, jó New York végigevést mindenkinek! ^^