Rukkola szezon van és nem csak boltban műanyagba csomagolva, hanem termelői piacokon (pl. szombaton a Hunyadi téren, hétfő-szerda-péntek a Városmajori piac előtti piacon, szombaton a Mom Bio piacon) is lehet kapni szép csokorral! Érdekes módon a rukkola is a káposztafélék családjába tartozik, rokonaihoz hasonlóan remek A, C K vitamin és folsav forrásnak számít. Önmagában nekem túlzottan intenzív az íze, ezért leginkább úgy szeretem, ha salátában sok minden mással együtt bukkan fel (pl. ezért fér nagyon jól meg babfélék mellett). Másik neve borsmustár révén bármilyen mustáros öntettel jól egészítik ki egymást.
Aki követi a blogot, tudja, hogy igyekszem figyelni a szezonális és helyi alapanyagokra, ezúttal elcsábultam egy kis koktélparadicsomra. Igen, tudom, hogy üvegházas, hogy fele annyi íze sincs mint a nyárinak, de minden téli szezonban egyszer-kétszer néha engedni kell a piros szín hívó szavának..
Tojással, babbal ez egy kiadós saláta, vacsorára simán főfogásnak is beillik.
Hozzávalók
- fél lilahagyma
- 1 citrom leve
- 1 dl olívaolaj
- 1 tk mustár
- 1/2 tk só
- 100 gr rukkola
- 100gr koktél paradicsom
- 50gr szárított paradicsom
- 400gr konzerv lencse vagy bab (vagy kapni ilyen vegyes bab-lencse válogatást a Hunyadi tér sarkán lévő vegyes diszkont boltban)
- 1 ek lenmag
- 1 ek napraforgómag
- 2 tojás 8 perc alatt gőzben keményre főzve
- opcionális: 1 marék fodros kel chips
[1] Az öntethez felaprítjuk a hagymát és össszekeverjük a citrommal, olajjal, mustárral és a sóval. Félretesszük, amíg a saláta többi részét összeállítjuk (addig a hagyma kissé pácolódik és elveszti az erejét). [2] A rukkolát és paradicsomot megmossuk, a paradicsomokat negyedekre vágjuk és egy tálba halmozzuk. A szárított paradicsomot felaprítjuk és hozzáadjuk. A konzervet lecsepegtetjük és a salátához adjuk. Megszórjuk a magokkal. [3] Az öntettel meglocsoljuk a salátát. [4] A kemény tojást megpucoljuk és kisebb szeletekre vágjuk, majd a fodros kellel együtt a saláta tetejére halmozzuk.